LIER | Historische gebouwen en overige bouwwerken

Ik ben vorige week een dagje naar Lier geweest. Ik heb pech gehad: veel regen, een stampvolle trein (het waren tenslotte solden en ik zat op de trein richting Antwerpen), en ga zo maar door. Maar eenmaal in Lier, dacht ik daar allemaal niet meer aan. Deel I van mijn tripje: de historische gebouwen en de overige bouwwerken!

Historische gebouwen:

Overige bouwwerken:

Te beginnen met: de Zimmertoren, een toren/museum genoemd naar Louis Zimmer. Meer hoef ik niet te zeggen denk ik, zoals je ziet is het een heel speciale toren.

Dan komen we bij de Gevangenenpoort. Dit is de enige overgebleven poort van de eerste stadsomwalling van Lier, opgericht in 1375.

Op de eerste foto zie je het stadhuis (met belfort), daaronder enkele huisjes op de grote markt. Ik hou van de stijl waarin ze gebouwd zijn, en ook het stadhuis op zich vind ik een heel mooi gebouw.

Naast de Gevangenenpoort heb je ook de Deense Poort. Hier verbleef Koning Christiaan II van Denemarken als banneling tussen 1524 en 1530.


En het laatste historische gebouw dat ik jullie laat zien, is het Vleeshuis. Ik vind de naam heel apart, maar ook weer logisch als je weet dat dit gebouw vroeger het gildehuis van de Lierse beenhouwers was.

Eén van de twee overige bouwwerken is deze stadspomp. Deze pomp dateert al van 1720. Deze datering en het wapenschild van Lier staan bovenaan in de steen gebeiteld.

En als allerlaatste: de Fortuin. Deze ligt aan de Nete en diende vroeger als opslagplaats. Tot 2010 was hier als laatste een horecazaak gevestigd, maar ook deze is helaas weg. Momenteel staat het gebouw dus leeg. Het gebouw bestaat al sinds 1672!


Bereikbaarheid: je raakt gemakkelijk in Lier met de trein. Het centrum is een kleine 10 minuten wandelen van het station.

Officiële websites:

Lees meer over:
Antwerpen
Bezienswaardigheden

 

One Comment to “LIER | Historische gebouwen en overige bouwwerken”

Leave a Reply