LIER | Sint-Gummaruskerk

Sint-Gummaruskerk (Lier)

Toren en ingang van de Sint-Gummaruskerk (foto gemaakt tijdens de feestdagen)

Vorig weekend was het, zoals je waarschijnlijk wel gemerkt hebt dankzij de vele flyers die overal ophingen, Erfgoeddag. Ik keek enorm uit naar deze dag, op zo’n dagen kan je bv. dingen bezoeken die anders niet te bezoeken zijn, of met korting (of zelfs gratis!).

Sint-Gummaruskerk (Lier)

Op weg met de gids en groep naar de kerk

En in Lier was dat natuurlijk niet anders. Vrijdag las ik op hun site dat je met een gids de Sint-Gummaruskerk (tot boven in de toren!) kon gaan bezoeken (en ook een kijkje nemen bij het Belfort en de Zimmertoren), en dat vond ik een super idee. Zondagmiddag de trein naar Lier genomen en nu maar hopen dat ik nog meekon, want je moest reserveren en ik was daar nog al laat mee (oeps …).

Maar ik kon dus mee, super! In totaal gingen we maar liefst 296 treden doen, damn. Op voorhand vroeg de gids of er iemand hoogtevrees had, want deze kon dan wachten op de eerste zolder. Nu heb ik wel hoogtevrees, maar ik ging echt niet de pussy uithangen dus ging gewoon mee naar boven!

De foto’s zijn niet altijd even scherp, maar ik heb helaas geen duur fototoestel en er was niet zo heel veel licht daarbinnen. En het gebruik van een flits, daar ben ik tegen want dat geeft alleen maar lelijke, harde schaduwen.

De eerste zolder

Uitzicht vanop de eerste zolder van de Sint-Gummaruskerk (Lier)

Sint-Gummaruskerk (Lier)

Sint-Gummaruskerk (Lier)

Sint-Gummaruskerk (Lier)

Sint-Gummaruskerk (Lier)

De tweede stop: het uurwerkmechanisme

Sint-Gummaruskerk (Lier)

Sint-Gummaruskerk (Lier)

De derde stop: het klokkenspel

Sint-Gummaruskerk (Lier)

De vierde stop: de springtrommel, indrukwekkend om bezig te zien!

Springtrommel in Sint-Gummaruskerk (Lier)

Springtrommel in Sint-Gummaruskerk te Lier

De vijfde en zesde stop: helemaal boven, achter het uurwerk!

Uurwerk van de Sint-Gummaruskerk (Lier)

Sint-Gummaruskerk (Lier)

Sint-Gummaruskerk (Lier)

Sint-Gummaruskerk (Lier)

Sint-Gummaruskerk (Lier)

De binnenkant van de kerk zelf

Sint-Gummaruskerk (Lier)

Sint-Gummaruskerk (Lier)

Sint-Gummaruskerk (Lier)

Sint-Gummaruskerk (Lier)

Sint-Gummaruskerk (Lier)

Zo hey, dat was me nogal een kerkbezoek! Ik ben trots op mezelf dat ik helemaal meegegaan ben tot boven, ook al vond ik het afdalen nogal eng. Vooral het laatste deel: dat zijn véél treden, en de hele tijd maar rond en rond .. Ik werd er zowaar duizelig van en was echt bang om tegen de grond te gaan. Dan was ik waarschijnlijk wel als eerste beneden …

Sint-Gummaruskerk (Lier)

Zo’n bezoek kan ik wel echt iedereen aanraden! Op een gewone dag moet je een schriftelijke aanvraag doen bij de stad Lier om deze kerktoren tot boven te kunnen bezoeken, maar nu ging het dus zomaar. Geweldig! Maar de gewone binnenkant van de kerk is ook al de moeite. Dus als je eens in Lier bent, raad ik je zeker aan hier eens binnen te gaan!


Prijs: gratis op Erfgoeddag, anders betalend (incl. gids, aanvragen bij Toerisme Lier)
Adres: Kardinaal Mercierplein – 2500 LIER
Bereikbaarheid: makkelijk te bereiken vanaf de Grote Markt, slechts een 300-tal meter wandelen.
Website: Sint-Gummaruskerk te Lier

2 Comments

Leave a Reply