Markt Maaseik

Afgelopen weekend ben ik in Maaseik geweest. Ik bleef het weekend bij Stefan, die op 10 km van Maaseik woont en hij stelde voor Maaseik eens te bezoeken. Ja, zoiets moet je mij geen twee keer vragen! En wat hebben wij op die dag gedaan?

Markt, Maaseik

Markt, Maaseik

Markt, Maaseik

Markt, Maaseik

Om te beginnen, wat foto’s van de Markt van Maaseik. Niet Grote Markt, niet Oude Markt, nee, gewoon Markt. Tja, kan blijkbaar ook. De Markt is vrij vierkant met bomen rond, best wel mooi (hier op Google Maps zie je dat het beste).

Gebroeders van Eyck, Maaseik

Op de eerste foto zie je het standbeeld van de Gebroeders Van Eyck. Dit standbeeld is vervaardigd door Leopold Wiener en is ingehuldigd op 5 september 1864.* De andere 3 foto’s zijn van de ‘schilden’ die rond het standbeeld op de grond zijn afgebeeld.

Monumententafel, Maaseik

Monumententafel, Maaseik

Monumententafel, Maaseik

Dit is de Monumententafel, een monument onthuld op 10 augustus 2001. Het stelt een maquette voor van vele boeken die handelen over de geschiedenis van de architectuur in Maaseik. * Ik vond het zelf prachtig, ik was serieus onder de indruk. Origineel beeld, love it.

Toeristische dienst, Maaseik

Toeristisch treintje De Sajelaer II

Uiteraard kan ik een stad niet bezoeken zonder de toeristische dienst te plunderen. En thank god, ze hadden vingerhoedjes! Na in Lier geweest te zijn waar ze er geen verkopen en in Leuven waar ze nou niet echt mooie hebben, was ik heel blij deze te zien. De toeristische dienst bevindt zich in het gebouw op de eerste foto. Op de tweede foto informatie over het toeristisch treintje wat hier blijkbaar rijdt, maar dat heb ik niet gezien of gedaan.

Broodje gehakt in 't Koffiekoekje

En het hoogtepunt van de dag (ik overdrijf): eten! Een heerlijk broodje gehaktbal van bij ‘t Koffiekoekje. Echt zalig broodje, een boulet, tomaat, sla, Bicky-uitjes, … Hmm, de hemel bestaat echt …

Kloosterbempden, Maaseik

Uiteraard kan je ook shoppen in Maaseik. En dat doe je best op Kloosterbempden, ‘all-in-one shopping’. Je vind er alles: een Leen Bakker en Casa voor het huis, JBC, Shoe Discount en Takko voor kleding en schoenen, Action, Kruidvat en HEMA voor allerlei, … Ik ben enkel de Action, HEMA en Shoe Discount binnengeweest. En wat een grote Shoe Discount, die van Hasselt is er niets tegen!

Oldimama, Maaseik

Wat er nog meer te zien was op Kloosterbempden? Een Oldtimer, die daar stond als soort van reclamebord voor Oldimama, een soort Oldtimertreffen (vermoed ik) in Maaseik wat zondag plaatsvond. En dan nog een beeld, een soort miniatuur van Maaseik met als opschrift ‘De stadt Maeseick gefortificeert door den koninc van Vrankrick‘. Ik ga er dus van uit dat het het Maaseik van vroeger voorstelt, inclusief stadsomwalling.

In 't Moelevelt, Maaseik

Dan nog deze foto’s van gebouw Int Moelevelt, het huis met de best bewaarde vakconstructie in Maaseik. Nu is er volgens mij wijnhandel Baeten gevestigd.

En om bijna te eindigen, een foto van het Apotheekmuseum. Niet binnengeweest, daarvoor zal ik dus eens terug moeten komen en dan kan ik er ook meer over zeggen. Een mooie gevel had het alleszins wel!

En om de dag echt te eindigen: een Duvel Tripel Hop in café Graad. En die heeft me serieus gesmaakt!

Bon, het Apothekermuseum heb je nog van me te goed (als je daar binnen wel foto’s mag maken …) en ik ga er ook snel werk van maken om daar langs te gaan. Dit was dan mijn (ofja, onze) dag in Maaseik!

* bronnen: wikipedia – de maaseikenaar 

One Comment to “MAASEIK | Een dag in Maaseik”

Leave a Reply