Sint-Annamolen, Tungelroy

Alweer een maand geleden is het al, dat ik nog eens in Weert was. Binnenkort ga ik gelukkig terug (sushi eten!) en ik hoop dan stiekem nog wat molens te fotograferen. Dat was namelijk één van m’n doelen bij mijn laatste bezoek: molens zien. Stefan speelde met plezier mijn chauffeur en samen hebben we een poging gedaan om ze allemaal te zien, maar dat is niet gelukt. Dus daarom nu deel I, deel II komt ook ooit!

De eerste molen die je ziet, op de foto boven, is de Sint-Annamolen in Tungelroy. Tungelroy is een klein plaatsje dat hoort bij stad Weert. De molen die je ziet is een beltkorenmolen die in 1875 werd gebouwd in opdracht van Jan Mathijs Peerlings. Elke eerste woensdag van de maand kan je molen bezoeken van 13 uur tot 17 uur. En hij is ook te bezoeken wanneer hij draait!

Wilhelmus-Hubertusmolen, Weert

Deze molen is de Wilhelmus-Hubertusmolen (damn, een hele mond vol) in Weert zelf, lekker dicht bij de Zuid-Willemsvaart. Ook dit is een korenmolen, maar ook een beltmolen, uit 1904. Een beltmolen is een molen die op een heuvel staat. Tot de Tweede Wereldoorlog heeft deze molen gedraaid! Sedert 2007 is deze molen eigendom van Weertenaren Rolf Zinken en John Nouwen.

Lei de Mulder, Sint-Janmolen, Stamproy (Weert)

En als derde en helaas meteen ook de laatste molen hebben we de Sint-Janmolen, een standerdmolen die je vindt in Stamproy. Deze is al gebouwd in 1783, en in 1804 verhuisd naar een locatie dichter bij het dorp. Naast deze molen staat ook een beeld van de laatste molenaar, Lei de Mulder. 

De bedoeling is dus dat er binnenkort een tweede deel komt. Helaas, één van de molens die ik graag wilde zien stond verkeerd aangeduid op de site van VVV Midden Limburg. Hij stond op als in het begin van de straat, maar bevond zich (ontdekte ik achteraf op Google Maps) helemaal op het einde! Wij zijn halverwege gereden en teruggekeerd, omdat het me verloren moeite leek. Jammer maar helaas. Better luck next time.

Edit: bedankt Molens In Weert voor bijkomende informatie!

Bronnen: Wikipedia en VVV Midden Limburg

2 Comments

 1. Molenstichting Weerterland, die de molens beheert, is benieuwd welke molen bedoeld is die verkeerd staat op de website van de VVV Midden Limburg. Dan kunnen wij dat aanpassen.
  We hebben ook enkele kleine aanvullingen bij je leuke artikel. De Sint Annamolen in Tungelroy is ook een beltkorenmolen.
  Molen Wilhelmus Hubertus is sedert 2007 eigendom van Weertenaren Rolf Zincken en John Nouwen.
  Bij een volgende “molenbezoek” aan Weert zullen we je graag de andere Weerter molens, het zijn nog vijf windmolens en één watermolen, laten zien en rondleiden.
  Of kijk even op http://www.molensinweert.nl

  Reply

Leave a Reply