Mechelse torentjes

Eigenlijk schrijf ik veel te weinig over streekproducten. Werkpuntje! Vandaag is er toch weer eentje aan de beurt, heerlijke koekjes uit Mechelen om precies te zijn. Zaterdag meegebracht, vandaag al lang op: Mechelse torentjes en Brusselpoortjes.

Mechelse torentjes

De Mechelse torentjes zijn een koekjesversie van de Sint-Romboutstoren. De specialiteit bij uitstek en verkrijgbaar bij bakkerij Matthys, vlakbij de kathedraal. Ze zijn in 2004 ontworpen door de bakker zelf ter gelegenheid van de toen vernieuwde winkel en in 2008 werden ze erkend als streekproduct. Ook zijn ze verkrijgbaar in chocolade en caraque. Ik had zoals je ziet de zandkoekjesversie, met 20 stuks in een zakje voor €6. Ze waren heerlijk!

Brusselpoortjes

Brusselpoortjes vind je bij bakkerij Mens, vlakbij de Brusselpoort zelf. Deze koekjes kosten €2,50 per 100 gram en bestaan, naast de koekjesversie, ook in speculaas. Die was helaas op toen ik er was. Deze vond ik iets minder dan de torentjes (een beetje te slap), maar nog steeds lekker!

Andere Mechelse streekproducten zijn de Gouden Carolus (bier waar ik best benieuwd naar ben) en de Mechelse Koekoek (dé Mechelse culinaire specialiteit bij uitstek). Op de site van toerisme Mechelen (hier) vind je een recept voor Mechelse koekoek!


Bakkerij Matthys: Sint-Katelijnestraat 59 – 2800 MECHELEN
Bakkerij Mens: Hoogstraat 23 – 2800 MECHELEN

One Comment

Leave a Reply