Molens langs de Bosbeek (Neeroeteren/Opoeteren)

Molens. Om één of andere reden vind ik ze fascinerend. Om die reden ben ik enkele maanden geleden met Stefan de windmolens in Weert al gaan bekijken (lees hier meer). En om diezelfde reden was het vorige week woensdag de beurt aan de watermolens langs de Bosbeek. Die in Neeroeteren en Opoeteren om precies te zijn. Ook in As, Opglabbeek en Maaseik zijn nog watermolens langs deze beek te vinden, maar ik had geen tijd meer om ook deze te bezoeken. Nee, da’s gelogen. Ik was met de fiets en was eigenlijk te lui. Nog tijd genoeg om het een andere keer te doen, niet waar? Met de auto dan bij voorkeur. Een fietstocht van Neeroeteren naar As is ook al gauw 15 km en dan moet ik nog terugrijden ook. Nee, bedankt.

Neermolen (Neeroeteren)

Maar genoeg geleuter, want daarom lees je dit natuurlijk niet. Nee, je wil molens zien! Wel, hier is de eerste al: de Neermolen in Neeroeteren (Langerenstraat). Deze korenmolen werd al voor 1330 opgericht (wow) en werd heropgericht in steen in 1859. De molen is een Girard-turbine uit 1995. Speciaal aan deze molen is dat de molenstenen niet via een raderwerk met kammen aangedreven worden, maar rechtstreeks met platte riemen. Nee, ik begrijp hier ook niets van. Maar het is wel bijzonder! Deze molen kan trouwens bezocht worden: in mei, juni en september elke 1e en 3e zondag van de maand van 14u tot 17u en in juli/augustus elke zaterdag en zondag van 14u tot 17u. Dit kost €2. Jammer genoeg was ik dus twee maanden te vroeg. Meer info over de Neermolen lees je op Molenechos.

Klaaskensmolen (Neeroeteren)

De tweede molen op mijn pad was de Klaaskensmolen (Plattenhofweg), dit ik nu heb omgedoopt tot mijn favoriete plek in Neeroeteren. Wat ziet het er hier rustgevend en gezellig uit! Deze molen is een paar eeuwen jonger dan de vorige: bouwjaar 1548. Hij was oorspronkelijk opgericht als oliemolen. In 1916 kwam er echter een zaaginrichting bij, zodat hij vanaf dan werkte als waterolie- en zaagmolen. Ook deze molen kan je bezoeken, in mei/juni/september, elke 2e en 4e zondag van de maand van 14u tot 17u en in juli/augustus elke zaterdag en zondag van 14u tot 17u. Dit kost €2. Meer info over de Klaaskensmolen vind je op Molenechos. Extra weetje: deze molen is de laatste nog werkende zaagwatermolen in heel Vlaanderen!

Leverenmolen (Neeroeteren)

De volgende molen zou de Leverenmolen in de Ketelstraat in Neeroeteren moeten zijn, maar helaas was dit het meeste wat ik ervan kon zien. Deze molen is opgericht voor 1709 als oliemolen, maar werd in 1907 omgevormd tot graanmolen. Meer info over de Leverenmolen vind je op Molenechos.

Volmolen (Opoeteren)

Volmolen (Opoeteren)

Dan ben ik verder gefietst naar Opoeteren. De eerste molen die ik daar tegenkwam, was de Volmolen (Volmolenstraat). Mijn favoriete plek in Opoeteren! Deze molen had ik al een aantal keren gezien tijdens het joggen, maar op die momenten had ik jammer genoeg m’n camera niet bij. Nu dus wel, en het was op de koop toe mooi weer. Ziet het er hier niet geweldig uit? De Volmolen kende meerdere namen: Houtenmolen en Beelenmolen, en is opgericht in 1751. Sinds 1993 is hij beschermd als monument. Over deze molen valt nog veel te vertellen, blijkt uit deze tekst.

Dorpermolen (Opoeteren)

En last, maar zeker niet least, de Dorpermolen in de Dorpermolenstraat in Opoeteren, vlakbij de kerk. Dit is ook al een oldie, hij werd voor het eerst vernoemd in 1407. In 1859 werd hij herbouwd in steen. Jammer genoeg zijn rond de molen veiligheidshekken moeten geplaatst worden, omdat de muren naar buiten hellen en bolvormig zijn. Er zijn ook betonblokken van duizenden kilogram geplaatst en de muren worden gestut. Naar het schijnt zullen herstellingswerken pas plaatsvinden in 2016. Meer lees je op Molenechos.

Dit zijn de vijf molens die zich nog in Neeroeteren en Opoeteren bevinden. Officieel zijn het er zeven, maar twee heb ik niet gezien, namelijk de Langerenmolen (omdat ik het straatje te louche vond en hier niet in durfde – echt waar!) en de Houbenmolen (hiervan heb ik vernomen dat je deze ook niet kan bekijken wegens privé-eigendom). Binnenkort hoop ik de molens in As, Maaseik en Opglabbeek te doen. Wanneer dat gebeurd is, lees je het hier!

Bronnen: Molenechos.be, Wikipedia

3 Comments

  1. Leuk om over deze waternolentocht door ons Weerterland te lezen. Je ziet dat de diversiteit erg groot is. Prachtige historische watermolens en prachtige monumentale windmolens. Niet voor niets promoten we het Weerterland als Molenland. We hopen je eens te ontmoeten bij je volgende tocht langs de Weerter molens. Als je laat weten wanneer je komt, zorgen we dat je een rondleiding in een van de molens krijgt.

    Reply

Leave a Reply