Kasteel van de hertogen van Brabant (Turnhout)

Het Kasteel van de hertogen van Brabant is een opvallend kasteel. Het ligt gewoon in het midden van het centrum van Turnhout, zo tussen de gewone huizen! Dat maakte het voor mij des te interessanter om het eens te gaan bekijken. Bezoeken was jammer genoeg geen optie, daarvoor moet je met een groep zijn en minstens drie weken op voorhand reserveren …

Kasteel van de hertogen van Brabant (Turnhout)

Het kasteel stamt al uit de 12e eeuw, en is zelfs al vele malen verbouwd. Vele heersers en historische figuren zijn hier al langs geweest. Onder andere Karel V heeft het kasteel al als tijdelijke verblijfplaats gebruikt. Het is lange tijd een gevangenis geweest, tot de stad Turnhout in 1904 een nieuwe gevangenis kreeg en het kasteel gelukkig een functie kreeg wat er een pak beter bij paste: gerechtshof. Daar wordt het nu nog steeds voor gebruikt.

Kasteel van de hertogen van Brabant (Turnhout)

Ik ben zelf heel benieuwd naar de binnenkant, en hoop die ook ooit te zien. Tot dan moet ik het doen met foto’s van de buitenkant, maar die is ook niet mis! Er is een prachtige gracht rond, en het kasteel ziet er echt uit zoals in stripverhalen. Echt de moeite!

Kasteel van de hertogen van Brabant (Turnhout)

Kasteel van de hertogen van Brabant (Turnhout)

Kasteel van de hertogen van Brabant (Turnhout)

Kasteel van de hertogen van Brabant (Turnhout)

Kasteel van de hertogen van Brabant (Turnhout)

Adres: Kasteelplein 1 – 2300 TURNHOUT

Wat vind jij van het kasteel?

Bronnen: Wikipedia, Belgium View, Michel Vanhalme

2 Comments

Leave a Reply