STREEKPRODUCT | Genkse steenkooltruffeltjes

Nog niet zo lang geleden had ik Genk een bezoekje gebracht om de 3D streetpainting van Leon Keer te zien. Op Twitter postte ik een link naar het artikel erover, en ik kreeg reactie van Stad Genk dat er nog een gevelschildering was, van dezelfde artiest. Huh, wat? Shit. En ik heb die niet gezien. Dat vond ik erg. Maar twee dagen na hun tweet ben ik meteen gaan kijken, en sleurde ik mijn zus Casey mee (nee hoor, ze ging vrijwillig mee). En omdat we er nu toch waren, konden we ook eens gaan uitzoeken wat Genk qua streekproducten te bieden had.

En dat deden we in het bezoekerscentrum op de C-Mine. Wat een indrukwekkend gebouw was dat! Ik was er nooit eerder binnengeweest, en wist ook niet zeker of het hier nu wel was. Het is namelijk gewoon een zwart gebouw, en ik zag nergens toerisme staan … We zijn dan maar gewoon binnen gegaan, maar we zaten gelukkig meteen juist. Het is één van de mooiste toeristische diensten die ik al gezien heb. Echt een kijkje nemen waard!

Steenkooltruffels uit Genk

Maar waar we voor kwamen, streekproducten. We gingen voor een doosje Genkse steenkooltruffels. Deze truffels verwijzen naar het mijnverleden van Genk en zijn gemaakt door chocoladehuis Boon. Sowieso kwaliteit, dus. Op Het Nieuwsblad zei Patrick Mertens van dat chocoladehuis het volgende:

“‘Ze lijken op kleine gitzwarte steenkooltjes en stoffen minstens even hard als echte. Het is een truffel met een chocolade-ganache van tachtig procent cacao en stukjes gemalen cacaoboon die zorgen voor een fijne beet en structuur. De truffel wordt met de hand gerold in zwart cacaopoeder van de allerhoogste kwaliteit, maar liefst 100 procent cacao. Als wij deze truffel produceren in onze zaak dan zet het stof zich vast over je hele lichaam. Zo lijkt het precies alsof we uit de vroegere steenkoolmijnen komen. Als je de truffel ook vastpakt, laat het een gitzwarte kleur achter op je handen. Vandaar ook onze verwijzing naar het steenkoolverleden van Genk.’

Ik kan je zeggen, stoffen doen ze inderdaad! Dat zie je ook terug in de fotocollage, op de foto linksonder. En de smaak, wow. De beste truffels die ik ooit at. Ondertussen zijn ze dus ook al op, uiteraard. Maar stiekem wil ik al een nieuw doosje …

Streetpainting Leon Keer Genk

Oh trouwens, die tweede tekening, die ik gemist had, is bovenstaande. Prachtig hé! Ik was echt, wow, onder de indruk. Hij bevindt zich in de Vennestraat, vlakbij de C-Mine. Ik heb enkele grappige foto’s hier getrokken, maar die durf ik toch net niet te delen op mijn blog, hehe. Ik weet niet hoelang de tekeningen blijven staan (ik hoop voor altijd), maar zolang ze er zijn, zou ik zeggen: ga eens kijken! Je kan je bezoekje achteraf misschien nog afsluiten met een filmpje te pakken bij de Euroscoop op de C-Mine. The place to be (ik bedoel, daar ontstaan zelfs relaties, geloof me).

De steenkooltruffels zijn verkrijgbaar bij het bezoekerscentrum op de C-Mine. Een doosje kost €10.

One Comment

Leave a Reply