SINT-ROMBOUTSTOREN | MECHELEN

Vorige week was het fantastisch weer. Wat beter te doen op een zonnige dag dan de Sint-Romboutstoren in Mechelen ‘beklimmen’? Juist ja!

Na een wandelingetje door de binnenkant van de kathedraal, begonnen we aan onze klim van maar liefst 538 treden!

Sint-Romboutskathedraal in Mechelen

Sint-Romboutskathedraal in Mechelen

Laat ik beginnen met een paar interessante weetjes rond de geschiedenis van de toren. In 1452 werd de eerste steen gelegd, maar het werk gaat langzaam en pas vanaf 1462 schiet de bouw echt op. Op 11 mei 1498, vandaag precies 518 jaar geleden (!), brak er brand uit die de houten klokkenstoelen vernielde. Het vuur is zo hevig dat dat een aantal (misschien wel alle) klokken van de hitte smelten. Gelukkig maakt de stad vanaf 1499 regelmatig geld vrij om nieuwe klokken te laten gieten en zo de schade te herstellen. Meer boeiende informatie over het verleden lees je hier.

Sint-Romboutskathedraal in Mechelen

Tijdens de beklim kom je  zes kamers tegen: de Kraankamer (160 treden), de Smidse (233 treden), de Klokkenkamer (317 treden) en Oude beiaardkamer (413 treden), de Uurwerkkamer (423 treden), de Beiaardkamer (440 treden), de Askelder (490 treden) en na 538 treden bevind je je op de Skywalk.

Sint-Romboutskathedraal in Mechelen

In de uurwerkkamer. We hadden het geluk hier te zijn, net toen de 18e-eeuwse speeltrommel ging spelen.

Sint-Romboutskathedraal in Mechelen

Zicht vanop de Sint-Romboutstoren in Mechelen

Het zicht na 538 treden. Héél indrukwekkend! Je ziet hier ongelooflijk ver, vooral als het mooi en helder weer is. Ik denk dat we meer dan een halfuur boven hebben gestaan, zo mooi is het uitzicht hier.

Zicht vanop de Sint-Romboutstoren in Mechelen

Het infoboekje dat we meekregen bij de beklimming vermeldde dat je ook het Atomium van hierboven zou kunnen zien. Ik kon het amper geloven maar … Jawel! Helemaal in de verte zie je enkele glanzende bollen!

Zicht vanop de Sint-Romboutstoren in Mechelen

Ik heb geprobeerd een zo goed mogelijke foto te maken van het Atomium. In de verte zie je heel duidelijk het Atomium, zo leuk!

Een bezoekje aan de Sint-Romboutstoren is een must als je in Mechelen bent. Als je eenmaal terug beneden bent, kan je genieten van een drankje op een terrasje met zicht op de toren. Keuze genoeg in Mechelen! Ideaal, toch?

INFORMATIE

Prijs: € 8; onder 27 jaar zou € 3 zijn maar wij hebben € 6 per persoon moeten betalen (?)
Adres: Onder-Den-Toren 12, 2800 Mechelen
Online: website | Facebook | website Visit MechelenVisit Mechelen Facebook

Bronnen: website Sint-Romboutstoren, informatieboekje

3 Comments

  1. yvonnevdlaan

    In Mechelen ben ik nog nooit geweest, maar wil er zeker eens rondkijken. Mooie foto’s heb je gemaakt van de beklimming vam de Romboutstoren. Bijzondere entreeprijzen trouwens idd :)

    Reply

Leave a Reply