BASILIEK VAN KORTENBOS | SINT-TRUIDEN

Hoewel ik niet gedoopt ben, hou ik toch van kerken. Ze zijn zo groot, machtig, mysterieus. Ik ben opgegroeid in Kortenbos, maar heb eigenlijk nooit echt een kijkje genomen in de basiliek. Daar bracht ik onlangs, tijdens een zondagwandeling met mama, verandering in.

Basiliek Onze Lieve Vrouw van Kortenbos

De volledige naam is ‘Basiliek Onze Lieve Vrouw van Kortenbos’. Dat leerde het Beschermd Monument-bordje op het gebouw me. Datzelfde bordje leert me ook dat de barokke zaalkerk met dwarsbeuk dateert van 1641-1685, en dat het gebouw sinds 1936 de titel van basiliek draagt. Op Wikipedia lees ik dat de officiële naam Basiliek van Maria Tenhemelopneming is.

Basiliek Onze Lieve Vrouw van Kortenbos

Basiliek Onze Lieve Vrouw van Kortenbos

Basiliek Onze Lieve Vrouw van Kortenbos

Basiliek Onze Lieve Vrouw van Kortenbos

Op Wikipedia lees ik ook dat de norbertijnen van de Abdij van Averbode de bedienaars van de parochie van Kortenbos zijn. Deze parochie omvat delen van Alken, Kozen, Zepperen en Melveren. De oorsprong van de kerk zou liggen in een Mariabeeldje. Elisabeth van Oeteren plaatste in 1636 een miraculeus Mariabeeldje in een eik die stond op de plek waar later de basiliek is gebouwd. Dit om reizigers te beschermen, omdat de streek tussen Sint-Truiden en Hasselt blijkbaar nogal te maken had met struikrovers. Het verhaal van het beeldje wordt ook bevestigd in het boek Erfgoedbibliotheek van de Belgische gemeenten: Limburg, één van de favorieten in mijn collectie.

Basiliek Onze Lieve Vrouw van Kortenbos

Basiliek Onze Lieve Vrouw van Kortenbos

Basiliek Onze Lieve Vrouw van Kortenbos

In het warmste kamertje van de basiliek hebben we een kaars gekocht en aangestoken. Dit vind ik altijd fijn en speciaal om te doen in een kerk.

Basiliek Onze Lieve Vrouw van Kortenbos

Basiliek Onze Lieve Vrouw van Kortenbos

Zo, dat was weer een stukje Truiense geschiedenis. De basiliek hoort bij de Open Kerken, en je kunt er dus vaak een bezoekje brengen. Check zeker hun website voor meer informatie.

Je passeert deze kerk ook als je de grootste wandeling van domein Nieuwenhoven doet. Aanrader!

INFORMATIE

Adres: Basiliekstraat 7, 3800 Sint-Truiden
Prijs: toegang gratis, kaarsen rond € 3

Leave a Reply