AMERICAN CEMETARY AND MEMORIAL | LUXEMBURG

Toen we begin september in Luxemburg waren, stuurde Casey of we ook langs het militair kerkhof zijn gegaan. Zij bedoelde eentje in de buurt van Bastogne (omdat ik haar bij wijze van grap had gestuurd of ik verse Bastogne-koeken moest meebrengen toen we daar passeerden), maar ik dacht: misschien is er ook één in de buurt van Luxemburg? En jep, op zo’n tien minuutjes rijden was er een Amerikaans militair kerkhof.

American Cemetary and Memorial Luxemburg

Het kerkhof ligt vlak bij de E29 én heel dicht bij de luchthaven. Helaas geen overvliegende vliegtuigen gezien. Er is een ruime parking voorzien, zelfs voor bussen. Op het moment dat wij aankwamen, stonden er net een aantal bussen vol Amerikaanse toeristen klaar om weer te vertrekken. Ik vermoed dat hier een aantal familieleden van de overleden personen bij waren.

American Cemetary and Memorial Luxemburg

American Cemetary and Memorial Luxemburg

Het eerste wat me opviel, is hoe onderhouden deze plek is. Elke militaire begraafplaats eigenlijk wel. Telkens dezelfde mooie witte stenen, perfect gemaaid gras, alles heel schoon.

IMG_5019

Deze plek is de laatste rustplaats van 5076 Amerikaanse soldaten die het leven lieten tijdens de Tweede Wereldoorlog. De plek is ontstaan op 29 december 1944 als een tijdelijke begraafplaats voor mensen die stierven tijdens de gevechten in de Ardennen.

IMG_5018

IMG_5011

Ook generaal George Patton ligt hier begraven. Hij stierf op 21 december 1945 in Heidelberg, en werd drie dagen later in Luxemburg begraven, op kerstavond. Deze informatie kwam ik pas later te weten, waardoor ik zijn graf niet gezien heb.

IMG_5020

Wat me meteen opviel, waren een aantal grafstenen in de vorm van een Davidster in plaats van een kruis (te zien op de foto boven deze). Er liggen hier 118 Joodse soldaten. Verder heeft er ook nog één vrouw haar laatste rustplaats hier, een verpleegster.

IMG_5026

IMG_5027

IMG_5034

Door middel van uitgebreide landkaarten wordt er een voorstelling gemaakt van wat waar gebeurde tijdens de oorlog. Ik ken er weinig van en vond dit heel boeiend om te bekijken, en zo wat bij te leren over wat er zich jaren geleden in België afspeelde.

IMG_5024

IMG_5029

IMG_5030

IMG_5032

Verder was er ook nog een kapel, waar bezoekers indien gewenst mochten bidden of mediteren. Mooi dat dit mogelijk is. Er lag ook een gastenboek, waar we iets hebben achtergelaten.

IMG_5031

Ik wist niet goed wat schrijven, en begon opeens helemaal aan mijn grammatica te twijfelen waardoor het er een beetje raar uitziet. Het was indrukwekkend om te zien hoeveel mensen hier op korte tijd iets ingeschreven hebben.

IMG_5036

Ook handig om te weten: er zijn hier hele propere en gratis toiletten. Misschien vreemd om hier bij te noteren, maar wel handig als je uren op een bus onderweg naar hier hebt gezeten.

Anderhalve kilometer verder ligt trouwens een Duitse militaire begraafplaats, de  Sandweiler German war cemetery.

INFORMATIE

Bezocht op: maandag 10 september 2018
Prijs: gratis
Adres

Bronnen: Visit Luxembourg, Wikipedia

Leave a Reply