DODENDRAAD MOLENBEERSEL | KINROOI

In 2008 besloot Werkgroep Toeristische Wandelpaden, tijdens het actualiseren van een aantal paden, dat wandelen meer kan zijn dan lichamelijke inspanning of ontspanning. Daarom hebben ze toen beslist om een deel van de elektrische draad uit de Eerste Wereldoorlog te reconstrueren.  In maart 2010 werd deze er effectief geplaatst.

Van 1916 tot 1918 stond deze draad hier dus effectief. De reden? De grote vluchtelingenstroom naar het neutrale Nederland een halt toe roepen. In 1915 begon de Duitse bezetter met de aanleg van deze draad.

Dodendraad Kinrooi Molenbeersel

Jammer genoeg kende een groot deel van de bevolking het gevaar van elektriciteit niet, wat leidde tot veel doden en ernstige ongelukken.

We zien op deze plek de draad, de toegangspoort, het wachthuisje en het schakelhuisje. Een weergave van de situatie destijds.

Dodendraad Kinrooi Molenbeersel

De dodendraad werd toen over een lengte van meer dan 300 (!) km aangelegd, van Aken tot Cadzand. De draad in Molenbeersel werd in februari 1916 geplaatst.

De draad bestaat uit een afrastering van drie rijen draden, waarvan de buitenste drie beschermingsdraden hadden en de middelste rij vijf draden, waarop een spanning van 2000 volt stond. Om de twee kilometer werd er een Schalthaus, een schakelhuisje geplaatst.

Dodendraad Kinrooi Molenbeersel

Dodendraad Kinrooi Molenbeersel

Al deze informatie komt van de borden die bij dit monument staan. Als je meer wil weten, ook over onder andere het einde van de Eerste Wereldoorlog en het einde van de draad, raad ik zeker aan om eens langs te gaan. Het is zeker de moeite waard om hier eens te passeren. Dat kan met de fiets, te voet, maar eventueel ook met de auto.

Tip: op deze website lees je nog wat extra informatie en opmerkingen. Hier staat ook nog een overzicht van andere reconstructies van dodendraden. Heel interessant en leerrijk om te lezen en te zien. Je kan je amper voorstellen dat dit een 100-tal jaar geleden allemaal effectief gebeurde.

INFORMATIE

Bezocht op: 25 september 2018
Prijs: gratis
Adres: Vlasbrei 22, 3640 Kinrooi

Leave a Reply