TONGEREN | Historisch Tongeren

Aaah, Tongeren. Tongeren is de oudste stad van België, en er zijn nog veel overblijfselen van vroeger: de middeleeuwse omwalling, de Moerenpoort, de Velinxtoren, … Prachtig om te zien. Dat dacht ik toch. Daarom ging ik zelf eens op onderzoek uit. Het resultaat zijn deze foto’s. De foto’s zijn gemaakt op 15/12/’12.

Musea en diverse bouwwerken:

  • Gallo-Romeins museum
  • Stadhuis
  • Ambiorixstandbeeld
  • Monument der Gesneuvelden

Religieuze bouwwerken:

  • Onze-Lieve-Vrouwebasiliek

Romeinse overblijfselen:

  • Middeleeuwse stadsomwalling
  • Velinxtoren
  • Lakenmakerstoren
  • Moerenpoort

Laat ik maar beginnen met één van de trekpleisters van Tongeren: het Gallo-Romeins museum. Toen ik hier was, was het ongelooflijk rustig, dat was heel aangenaam. Je gaat door verschillende zalen, en in elke zaal kom je iets dichter bij het heden. Ze hebben hier prachtig nagemaakte beelden van Neanderthalers (net echt!) en diverse gebruiksvoorwerpen van vroeger, ook imitaties die je kan vastnemen. Ik vind dit museum zeker en vast een bezoekje waard. Klik hier voor de toegangsprijzen. Je krijgt een sticker met een vingerafdruk als je hebt betaald, iets wat ik ook wel leuk vind, want dat is een soort aandenken!

Dit is het stadhuis van Tongeren. De eerstesteenlegging hiervan vond plaats op 26 april 1737. Het gebouw was echter pas klaar in 1755, dankzij het uitbreken van de Oostenrijkse Successieoorlog. De architect van dienst was Pascal Barbier.

Waar de meeste mensen volgens mij aan denken bij het horen van de naam ‘Tongeren’, is het standbeeld van Ambiorix, de dapperste der Galliërs. Het beeld werd opgericht in 1866 en bevind zich op de grote markt van Tongeren.

Dit beeld is het Momument der Gesneuvelden, onthuld op 28 augustus 1926. Het herinnert aan de Tongerse gesneuvelden in de Wereldoorlogen. De vier waterspuwers op het monument hebben de vorm van een leeuwenkop.

Dit is de Onze-Lieve-Vrouwebasiliek, de grootste kerk van Tongeren en volgens mij ook de mooiste. De kerk staat op de werelderfgoedlijst van UNESCO.

Ik denk niet dat deze foto’s uitleg nodig hebben. Het zijn overblijfselen van de Romeinse stadsomwalling. Dit vind ik best fascinerend om te zien, het idee dat deze muren hier al héél erg lang staan …

Maar geen omwalling zonder torens en poorten natuurlijk. Er zijn in de loop van de tijd nog 6 torens overgebleven, waaronder deze twee: de Velinxtoren (bovenste 2 foto’s) en de Lakenmakerstoren (onderste foto).

Zoals ik hierboven al zei, geen omwalling zonder torens en poorten. De torens die ik heb gezien zag je hierboven al, en dit is de enige overgebleven stadspoort van de 6 die er waren: de Moerenpoort. Hij is gebouwd tussen  1257 en 1264. Je kan deze toren ook bezoeken, dit heb ik niet gedaan, en nu vraag ik me eigenlijk af waarom niet. Ik denk namelijk dat het uitzicht van bovenaf best mooi moet zijn!

Om zeker niets te missen van het moois van Tongeren, kan je de Mijlpaalroutes volgen. Er zijn er 3: de rode, de blauwe en de groene. Instappen kan op verschillende plaatsen, maar als bezoeker van Tongeren is het station misschien de beste optie.


Prijs: voor de inkom van het Gallo-Romeins museum betaalde ik als 21-jarige slechts een euro. Vanaf 26 jaar betaal je 7 euro inkom.
Bereikbaarheid: de historische gebouwen en de stadsomwalling vind je makkelijk vanaf het station. Een paar meter wandelen en je bent al op de ring!
Officiële websites:

Leave a Reply