LIER | Wuyts-Van Campen & Baron Caroly + het streekproduct van Lier

Wuyts-Van Campen & Baron Caroly museum, buitenkant

Hier konden jullie al lezen dat ik vorige maand in Lier ben geweest, en welke prachtige historische gebouwen daar te zien zijn. Eigen aan mijn stadsbezoekjes is het feit dat ik altijd een museum bezoek. In Tongeren was dit het Gallo-Romeins museum, in Lier het Wuyts-Van Campen & Baron Caroly museum, een museum voor schone kunsten.

Het gebouw van het museum valt niet echt hard op. Het is een mooi gebouw, maar het staat niet alleen of is ook geen hypermodern geval zoals het Gallo-Romeins museum in Tongeren. Maar dat betekent niet dat ik het minderwaardig vind, integendeel. Het heeft iets gezelligs.

De gele zaal

Aan de binnenkant heb je eerst de kleine zaal met de vast collectie (geen foto van) en daarna bewandel je de rode, de groene en de gele zaal. Met behulp van een audiotour (een walkman waarop je bij bijna elk schilderij extra uitleg krijgt met een apparaatje dat je meekrijgt) en een boekje met info ging ik alle zalen rond. Nu volgen mijn favoriete werken, die toevallig allemaal landschap, eten of bloemen zijn. Ik ben een minder grote fan van ‘mensen’ op schilderijen, hoewel er ook daarvan enkele mooi werken van te zien waren.

De eerste 3 foto’s zijn werken van de vaste collectie, de 4e foto is er eentje uit de gele zaal.

Breed Netegezicht met Begijnenvest door Raymond de la Haye

Bloemen door Peter Faes

Bloemen door Jan Frans Eliaerts

Stilleven met haringen door Gustave De Smet

En als laatste wil ik jullie nog het streekproduct van Lier meegeven: Lierse Vlaaikes!

De site van Toerisme Lier omschrijft ze als volgt:

Het Liers vlaaike is een kruidig gebakje op basis van kandijstroop en vierkruiden. Het bestaat al heel lang, het is meer dan 300 jaar oud, een van de oudste streekgebakjes uit de provincie Antwerpen.

En ik vind ze heerlijk! Ze kosten ongeveer €0,75/stuk en ik zag ze bij vrijwel elke bakkerij wel liggen. Ik kocht de mijne bij een bakkerij op de Grote Markt.


Prijs: €4, ik als 21-jarige betaalde slechts een euro. Alle juiste prijzen vind je op deze site.
Adres: Florent van Cauwenberghstraat 14 – 2500 Lier
Bereikbaarheid: het museum is makkelijk te voet bereikbaar vanuit het station. Je wandelt gewoon richting centrum, en als je op de grote markt komt, wandel je naar rechts en daar uiteindelijk die straat in. Na zo’n 75 meter vind je het museum aan de rechterkant.
Officiële website: Site van musea in Lier of site van Toerisme Lier

Opmerking: ik weet niet of het toegelaten was foto’s te maken, maar ik heb nergens een bordje gezien en was niet de enige met een fototoestel. Als het niet mocht, haal ik mijn bericht zonder problemen weg.

Leave a Reply