Eigenlijk woon ik echt in een mooie omgeving. Ik woon niet pal in de stad, maar in een gehucht van Sint-Truiden. Vlak bij me vind je ‘t Speelhof (daar ben ik onlangs drie dagen na elkaar een avondwandeling gaan maken), Domein Terbiest, diverse knooppunten van fietsroutes, … Ik klaag niet!

En het was zondag schitterend weer, dus ik besloot m’n fiets uit te halen. Of beter gezegd, die van m’n mama, want m’n eigen fiets staat op kot. Mijn plan was naar Ordingen fietsen en het kasteel te zien, maar toen ik eenmaal daar was, wilde ik nog lang niet naar huis dus ben ik verder blijven gaan. Naar Rijkel en Helshoven in Borgloon en door Brustem terug naar huis. In dit artikeltje: een beetje over mijn fietstochtje en wat ik gezien heb!

Sint-Jozefkerk, Sint-Truiden

Sint-Jozefkerk

Het eerste echt interessante ding dat ik zag, was deze Sint-Jozefkerk. Ik zelf noem hem steevast de Piramidekerk, waar ik dat haal, spreekt voor zich denk ik.

Hup, kerk voorbij en dan was het tijd om echt richting Ordingen te fietsen. Eerst deze flinke bergop doen (het lijkt misschien niet zo, maar dit is écht wel een bergop), de straat over en toen zat ik vast. Door het veld of de straat volgen? Ik spotte een Fietsknooppuntbordje met 171 op, dus besloot dat te volgen.

Dat knooppunt voerde me langs deze mooie wegen. Ideale uitrustplekjes, maar daar had ik toen nog geen behoefte aan. Oh ja, het kasteel van Ordingen heb ik wel gezien, maar ik heb er geen mooie foto van gemaakt. Vandaar dus, geen foto van dat kasteel. Ik ga nog wel eens terug, maar ik ontdekte dat het privédomein was, dat vond ik ergens echt wel stom. Nou ja.

Sint-Harlindis en Sint-Relindis-kerk, Ordingen

Wel kwam ik langs deze kerk. De Sint-Harlindis en Sint-Relindis-kerk om precies te zijn. Deze foto is van de achterkant, de voorkant kon ik niet goed zien wegens de zon die toen pal in m’n ogen scheen.

Sint-Kruiskapel, Ordingen

De fietstocht ging voort richting Rijkel. Ik had op een bordje onderweg ontdekt dat ook daar een kasteel was. En gezien ik onlangs de volledige lijst van Kastelen in Limburg heb afgedrukt omdat ik ze àllemaal wil gezien hebben, was dit de uitgekeken kans.

Kasteel van Rijkel

Kasteel van Rijkel

En daar was het! Verder dan dit kon je niet komen, er stonden allemaal paaltjes met ‘verboden toegang’. Ook weer zo zonde, wou het graag van dichterbij bekijken. Maar toen ik dit artikel las, besefte ik dat het wel even kon duren eer dat gaat lukken … Tijd om verder te fietsen naar Helshoven.

Oud Rycklen, Rijkel

Mooie, leegstaande herberg.

Knooppunt 169

Bordje naar Helshoven

Ja! Daar was het! Een bordje naar Helshoven. Tot voor kort had ik hier nooit eerder van gehoord (ook al bleek later dat ik ook hier al eens geweest ben toen ik jonger was…), maar de fanpagina op Facebook stond bij mij ‘Aanbevolen pagina’s’. Ik bekeek het eens, en was meteen verliefd. Hier moest ik ooit naar toe komen. Al had ik toen nog geen idee dat ooit zo snel zou zijn … Hier komt donderdag een apart artikeltje van online!

Chateau de la Motte

Chateau de la Motte

En op slechts 800 meter van Helshoven bevindt het volgende kasteel zich al: Chateau de la Motte. Jammer genoeg was het daar echt abnormaal druk dus heb ik geen mooie foto’s, dit is eigenlijk de enige die ik heb. Je kan hier eten, verblijven, bezoeken … Op hun site krijg je een beter beeld van hoe mooi deze plek wel is!

Vliegtuig op rotonde, Brustem

Na Chateau de la Motte gezien te hebben, vond ik het tijd om naar huis te gaan. Ik had een bus te halen en stond niet echt te springen om me last minute te moeten haasten en naar huis te moeten sprinten. Dus ben ik via Groot-Gelmen naar Brustem en zo naar huis gereden. Toch vond ik deze foto van het vliegtuig op de rotonde in Brustem ook nog even het vermelden waard. Ik ben er al zo aan gewend omdat ik hier regelmatig doorkwam, maar het blijft eigenlijk toch wel iets moois.

Zo, ik kijk alvast uit naar de volgende lentedag van 2013. Dan wordt het een fietstochtje in Hasselt (denk ik).

Leave a Reply