Kapel van Helshoven, Borgloon

Dinsdag las je al dat ik een fietstochtje gemaakt had, en tijdens deze tocht ook de kapel van Helshoven bezocht had. Dat artikel had je van me te goed, dus bij deze!

Kapel van Helshoven, Borgloon

De kapel ligt aan de heirbaan Tongeren-Bonen. Oorspronkelijk stond hier een in 1254 opgericht oratorium of bidkapel, gebouwd door deJohannieters, die later ridders van de Maltezer Orde werden genoemd.

De Johannieters bezaten een gasthuis tegenover de kapel ter verzorging van de voorbijtrekkende pelgrims. Toen ze in de 14e eeuw in geldnood geraakten, verkochten hun bezittingen te Helshoven aan Gozewijn, een commandeur van de Duitse Orde. Rond 1574 werd de kapel tijdens deTachtigjarige Oorlog door brand verwoest.

Edmond, grootcommandeur van Alden Biesen, bouwde de kapel rond 1661 weer op. Zijn wapenschild is nog steeds aanwezig boven de ingang van de kapel.

Dit staat te lezen op de Wikipediapagina over de kapel van Helshoven. Ik vind het een hele mooie kapel, maar ook een mooie omgeving. Als het mooi weer is, is het heerlijk om hier even te komen uitrusten. Kapel van Helshoven, Borgloon

Kapel van Helshoven, Borgloon

Kapel van Helshoven, Borgloon

En toch ook één van de grote pluspunten die vermeld mogen worden: er is een WC! Gratis nog wel! Het is toch vreselijk als je gezellig aan het fietsen bent en plots een volle blaas hebt, maar nergens naar toe kan? En ik ben nu niet meteen het type om ergens op café iets te gaan drinken en dan wéér met een volle blaas te zitten na een kilometer. Goh, ik was hier echt blij mee.

Kapel van Helshoven, Borgloon

Kapel van Helshoven, Borgloon

Kapel van Helshoven, Borgloon

Een paar meter achter de kapel vind je een crypte. Gelukkig staat het met bordjes aangegeven want anders had ik dat nooit gezien. Het is op de eerste foto, helemaal rechts, een klein trapje af. Maar wat er binnen is, is wel mooi om te zien.

Kapel van Helshoven, Borgloon

En dit is de binnenkant. Kaarsen branden mag er (niet) meer, maar je kan wel geld achterlaten voor een kaars en deze buiten (in een speciaal daarvoor bestemd) hokje zetten.

Kapel van Helshoven, Borgloon

Kapel van Helshoven, Borgloon

Kapel van Helshoven, Borgloon

Als je dus eens een Haspengouwse fietstocht gaat doen, kom hier zeker even langs. Het ligt tussen knooppunten 161 en 169. En als je er dan toch bent, kan je misschien ook meteen eens langs Chateau de la Motte?

Informatie Kapel van Helshoven  
Prijs: gratis
Adres: Helshovenstraat/Romeinse Kassei – 3840 HELSHOVEN (HOEPERTINGEN)
Bereikbaarheid: makkelijk te bereiken via het fietsroutenetwerk van Limburg. Tussen knooppunten 161 en 169. Het ligt zo’n 10km van het station van Sint-Truiden.

One Comment

Leave a Reply