Begijnhofkerk Sint-Truiden

De toerist uithangen in m’n eigen stad. Dat doe ik wel graag ja. Zo ook een weekend terug, met m’n jongste zus Casey. Ons eigenlijke plan was een simpele wandeling maken, maar om god weet welke reden (ik heb echt geen idee meer waarom eigenlijk), zijn we naar het Begijnhof gegaan. En toevallig zagen we het bordje ‘OPEN’ staan voor de ingang. Even binnen de toerist gaan uithangen? Yes please.

Begijnhofkerk Sint-Truiden

Het fijne was ook dat het gratis was. Dan heb je eigenlijk al helemaal geen reden meer om niet binnen te gaan! De kerk zat een beetje ‘verstopt’ achter al die bomen, het is dat wij weten dat het daar is, anders was het misschien moeilijk te zien! Laat ik dan ook eerst maar de buitenkant laten zien, want op deze foto zie je niet veel.

Begijnhofkerk Sint-Truiden

Zijkant

Begijnhofkerk Sint-Truiden

Achterkant

Deze kerk is één van de belangrijkste middeleeuwse begijnhofkerken in Vlaanderen en is vooral bekend door de 38 muur- en pijlerschilderingen binnen die dateren van de 13e tot 17e eeuw.

Begijnhofkerk Sint-Truiden

Begijnhofkerk Sint-Truiden

Begijnhofkerk Sint-Truiden

We hadden geluk toen we de kerk bezochten, er was echt geen kat binnen (en ook geen mens). Natuurlijk wel een vrouw achter de ‘balie’, die ons een afgedrukte pagina met informatie gaf. Hierop stond de naam van alle muurschilderingen. Hiermee zijn we dan elke muurschildering afgegaan.

En enkele daarvan zie je op foto’s hieronder! Ik ga ze natuurlijk niet alle 38 laten zien (hoe lang zou deze post dan wel niet worden?), er moet wat ‘mysterie’ blijven voor als je zelf eens in Sint-Truiden moest zijn en eens wil gaan kijken.

Begijnhofkerk Sint-Truiden

Begijnhofkerk Sint-Truiden

Begijnhofkerk Sint-Truiden

Muurschildering Begijnhofkerk Sint-Truiden

Begijnhofkerk Sint-Truiden

Begijnhofkerk Sint-Truiden

Begijnhofkerk Sint-Truiden

Begijnhofkerk Sint-Truiden

Begijnhofkerk Sint-Truiden

Begijnhofkerk Sint-Truiden

Begijnhofkerk Sint-Truiden

Begijnhofkerk Sint-Truiden

Begijnhofkerk Sint-Truiden

Ik vind deze kerk echt wel een aanrader als je in de buurt bent. En, aanrader: op amper 250m wandelen is er een héérlijke crèmerie, de Vica. Hun vanille-ijs is echt awesome. Maar goed, daar ga ik binnenkort wel eens iet over schrijven, dan heb ik weer een excuus om naar daar te gaan, hehe.

Informatie Begijnhofkerk Sint-Truiden
Prijs: niks, nada, noppes!
Adres: Begijnhof – 3800 SINT-TRUIDEN
Bereikbaarheid: vanuit het station best te bereiken met de S1 (afstappen aan Veemarkt) of de 21a (afstappen aan Rusthuis).
Website: de Begijnhofkerk op de site van Toerisme Sint-Truiden

One Comment

Leave a Reply