Abdijtoren Sint-Truiden

Schandalig eigenlijk. Al meer dan 22 jaar woon ik in Sint-Truiden, en nog nooit heb ik de Abdijtoren bezocht. Terwijl het uitzicht toch echt wel de moeite zou moeten zijn, denk ik. Daarom hebben mijn zus om één of andere reden spontaan besloten er naartoe te gaan. Gisteren. Gewoon, omdat het kon.

Abdijtoren Sint-Truiden met Trudopas

De toren moet je bezoeken met een Trudopas. Daarmee kan je ook andere bezienswaardigheden zoals de crypte en academiezaal bezoeken (opgelet: sommige dingen zijn alleen in het weekend open). Zo’n pas kost €3, voor bepaalde personen €2. Wij vielen als -26-jarigen in die laatste groep.

Op die pas staat een code van 4 cijfers die je moet ingeven, en daarmee krijg je toegang tot de toren. Code intikken, hekje, en we konden binnen!

Evacuatieplan abdijtoren Sint-Truiden

Het eerste wat we zagen was het evacuatieplan. Dat is niet meteen het eerste waaraan je wil denken als je zo meteen 38 meter omhoog gaat, dat evacueren. Kom Casey, adem een keer goed in en we gaan naar boven!

Bij het naar boven gaan stop je op verschillende verdiepingen waar je interessante dingen kan ‘zien’. Op het gelijkvloers was dat een heel mooie weergave van de toren door de tijden heen (en na de brand). Helaas heb ik daar enkel een filmpje van gemaakt en geen foto.

Tweede verdieping abdijtoren Sint-Truiden

Op de eerste verdieping

Derde verdieping abdijtoren Sint-Truiden

Op de tweede verdieping

Uitzicht van de derde verdieping

Uitzicht vanop de derde verdieping

Vierde verdieping abdijtoren Sint-Truiden

Op de derde verdieping (hier kon je geluiden maken met de knopjes)

Uitzicht abdijtoren Sint-Truiden

Abdijsite vanop abdijtoren Sint-Truiden

Grote Markt vanop de abdijtoren Sint-Truiden

Nicky op abdijtoren Sint-Truiden

Wat. Een. Uitzicht! Zoals je aan mijn haar kan zien (ja, dat ben ik), was het er een beetje winderig. En je had uitzicht over niet alleen in Sint-Truiden, maar héél in de verte kon je (volgens de borden) ook Hasselt, Tongeren, … zien.

Wenteltrap naar beneden in abdijtoren Sint-Truiden

Het naar beneden dalen was minder leuk. 38 meter lang rondjes draaien. Tip: bezoek de abdijtoren niet als je pas gegeten hebt. Nee, ik ben niet zo slim geweest, maar ik heb zo’n vermoeden dat dat geen pretje zou zijn …

Uitgang abdijtoren Sint-Truiden

En hier kwamen we weer uit, op de begane grond!

Abdijtoren Sint-Truiden

En als laatste nog een foto van de achterkant van toren toen we richting de crypte wandelden. Best een eng gedacht, weten dat we net helemaal bovenaan stonden. Maar het was wel de moeite! Ohja, over die crypte komt ook nog iets. Misschien volgende week al, misschien later. Die is overigens best wel eng …

Informatie abdijtoren Sint-Truiden 
Prijs: te bezichtigen met Trudopas die €3 kost
Adres: Diesterstraat 1 – 3800 SINT-TRUIDEN
Bereikbaarheid: het station bevindt zich op 1km afstand, met de S2 raak je er ook (afstappen aan  H. Hartplein).
Website: de abdijtoren op de site van Toerisme Sint-Truiden

2 Comments

Leave a Reply