Begijnhofkerk Tienen

Aah, ruïnes. Het heeft toch altijd iets he. Ik vind het fantastisch om te zien, resten van iets wat er jaaaaaren (en soms kan het echt jààààren zijn) geleden stond. Zo ook de resten van de Begijnhofkerk in Tienen (daar beter gekend als de Paterskerk).

Begijnhofkerk Tienen

Enkele maanden terug kwam ik deze kerk op het internet tegen. Ik weet niet meer waar, maar ik vermoed dat het op deze site was. En ik was meteen onder de indruk. Schitterend dat zoiets bewaard blijft, ik bedoel, ze kunnen het evengoed platgooien. Maar goed, even wat info over deze kerk. Of wat er van rest.

Begijnhofkerk Tienen

Begijnhofkerk Tienen

De kerk is van het basilikale type en een voorbeeld van vroeggotiek uit de 13e eeuw. Hij is gebouwd in 1245 en vooral gebouwd met materialen uit de streek: kwartsiet, linsmeelse ovensteen, gobertangesteen en handgevormde bakstenen. Tijdens de 17e en 18e eeuw werden er wat barokke elementen toegevoegd, maar het is nooit een spectaculaire aanpassing gekomen, en met de komst van de dominicanen werden alle barokke elementen weer verwijderd en koos men voor de sobere stijl van de neogotiek. In 1944 leed de kerk onder de bombardementen en in 1976 brandde hij af (naar het schijnt door dakwerken) en werd onherstelbaar verwoest.

Begijnhofkerk Tienen

Begijnhofkerk Tienen

Op Wikipedia lees ik nog het volgende: “Op dit moment verkeren de ruïnes in een erbarmelijke staat. De grond is bezaaid met brokstukken van losgekomen stenen, de grasperken worden niet onderhouden en de toegang is afgesloten. Wandelen en foto’s nemen is er technisch niet meer mogelijk.”

Dat vond ik jammer. Elke ingang is met hekken (die goed gesloten zijn) afgezet. Foto’s nemen was moeilijk, maar met wat creatief te zijn (camera door het gat van de hekken steken) is het me toch gelukt. De losgekomen stenen en niet-onderhouden grasperken hebben nog enigszins wat charme, vind ik zelf.

Begijnhofkerk Tienen

Begijnhofkerk Tienen

Ik vraag me wel af wat er verder met deze kerk zal gebeuren. Gaan ze het gewoon zo laten, niemand toelaten en het laten ‘verkommeren’? Of gaan ze redden wat er nog te redden valt en terug mensen toelaten? Ergens is het wel positief hoor, het geen-mensen-toelaten. Sowieso zou het vernield worden door van die stoere graffiti-kerels. Dàt zou pas zonde zijn. Maar toch, het leek me geweldig om ook hier ‘binnen’ (voor zover je dit binnen kan noemen …) foto’s te kunnen maken.

Begijnhofkerk Tienen

Begijnhofkerk Tienen

Om te eindigen nog een feitje wat ik op Wikipedia las: de videoclip van K3’s Yeke Yeke is hier opgenomen. En zij konden natuurlijk wel binnen (toen mocht dat ook nog denk ik). Dus als je geen schijthekel aan K3 hebt en de ruïne in ‘beweging’ wil zien, kan je hier nog eens lekker nostalgisch hun videoclip bekijken.

Begijnhofkerk Tienen

Bronnen informatie: informatiebord aan de kerk zelf, Wikipedia en Belgium View.

Informatie Begijnhofkerk Tienen
Prijs: gratis, maar je kan er wel niet binnen
Adres: Bostsestraat/Groot Begijnhof – 3300 TIENEN
Bereikbaarheid: het is zo’n 10 minuutjes wandelen vanaf de Grote Markt.
Website: de kloosters van Tienen op de website van stad Tienen

2 Comments to “TIENEN | Ruïnes van de Begijnhofkerk”

Leave a Reply