Uitkijktoren As

Al een tijdje wilde ik het oude station van As (of beter: Asch) zien. En dat is me enkele weken geleden gelukt, voor we naar Harmonic Fields gingen (lees je hier), zijn we eerst in As aan het oude station gestopt. Nu, dit artikel gaat niet over dat station (maar daar komt nog iets van, don’t worry), maar over de toren die we iets verder spotten.

Uitkijktoren As

Die toren is blijkbaar een uitkijktoren die voor iedereen vrij toegankelijk is. Hij is in totaal 31 meter hoog, en toegankelijk tot 25 meter. Maar dat kan ook al tellen hoor, ik vond het eng om er naar boven te gaan. Het is een replica van de boortoren waarmee André Dumont in 1901 steenkool in As ontdekte. (bron informatie)

Uitkijktoren As

Foto van onderweg op de trappen, naar boven getrokken

Uitkijktoren As

Ramen om naar buiten te kijken tijdens het ‘beklimmen’

Uitkijktoren As

‘Plafond’ als je eenmaal boven bent

Het naar boven gaan vond ik dus eng. En het feit dat ik een los rokje droeg en de trappen volledig ‘doorkijkbaar’ waren, hielp ook niet veel. Het waren van die enge ijzeren trappen, eentje stond zelfs los, waar je zo door kan kijken. Nope, daar ben ik niet echt fan van, nee. Maar goed, het uitzicht maakte wel wat goed:

Uitkijktoren As

Uitkijktoren As

Uitkijktoren As

Uitkijktoren As

Uitkijktoren As

Uitkijktoren As

Uitkijktoren As

Uitkijktoren As

Zo hey, is dat mooi of niet? Volgens deze site is al dat bos het Nationaal Park Hoge Kempen. Nu, die site zal wel gelijk hebben, ik hou het op bos en ik vind het mooi. Ook zie je op de laatste foto in de verte een kerkje en op de derde laatste zo’n mijnschacht. Geweldig. Ik kom hier vast en zeker nog eens terug.

Uitkijktoren As

Informatie uitkijktoren As
Prijs: gratis
Adres: Stationsstraat 124 – 3665 AS
Bereikbaarheid: de 11 die rijdt tussen Maaseik en Genk stopt vlak voor het station, aan halte As Station.

3 Comments

 1. Hoi Nicky

  Heb je een overzicht (toevallig) van alle uitkijktorens of landmarks in Limburg ?

  Doel is om een overzicht te verwerven van landmarks die te bezichtigen zijn binnen Belgisch Limburg

  Hartelijk dank voor je reply

  Frank

  Reply

Leave a Reply