Kapel van de Weerstand, Rotem

In Rotem vind je een mooi stukje geschiedenis: de Kapel van de Weerstand. Deze is gebouwd in 1946 en ingehuldigd in 1947, ter herinnering aan de meer dan 100 omgekomen verzetslieden uit de streek.

De kapel staat voor het bos waar de schuilplaats van het verzet te vinden was (codenaam: Anatol). Naar het schijnt staan in het bos ook kruizen op de plaatsen waar weerstanders werden doodgeschoten, maar dit heb ik jammer genoeg niet gezien (ben ook niet in het bos geweest).

Kapel van de Weerstand, Rotem

Gij die voorbij gaat, kniel even neer, hier vielen helden voor plicht en eer.

Kapel van de Weerstand, Rotem

Links in de kapel staat te lezen:
“Ter nagedachtenis van de 130 “Helden” uit de sector MAASEIK, schuiloord ROTEM, werd dit monument ingehuldigd op 21 juli 1947. Zij gaven hun leven tijdens de Tweede Wereldoorlog (1940-1945) voor onze vrijheid. Zij werden in de regio gefusilleerd of overleden in gevangenissen en/of concentratiekampen.”

Rechts staat dit (de schuine woorden ben ik niet zeker van, kon ik niet lezen):
“Het is onze plicht het offer van deze verzetsstrijders in onze herinnering te bewaren en het aan de jeugd bekend te maken, zodat niemand het ooit vergeten zal. Moge hun offer niet tevergeefs geweest zijn.
NOOIT MEER OORLOG”

Kapel van de Weerstand, Rotem

Kapel van de Weerstand, Rotem

Kapel van de Weerstand, Rotem

Op de steen voor de zuil staat dit te lezen:
“NIET EEN HEEFT HET HOOFD VOOR DEN VIJAND GEBUKT. ZIJ VIELEN HET KRUIS AAN HUN LIPPEN GEDRUKT. O KRUIS IN HET BLOED ONZER HELDEN GEPLANT, BEWAAR STEEDS EN ZEGEN ONS VADERLAND.”

Kapel van de Weerstand, Rotem

De kapel ligt langs de straat.

Bron informatie

Informatie Kapel van de Weerstand, Rotem 
Prijs: gratis
Adres: Brugstraat – 3650 ROTEM (DILSEN-STOKKEM)
Bereikbaarheid: geen bushaltes of treinstations in de buurt. Moet dus met de auto/fiets.

5 Comments to “DILSEN-STOKKEM | Kapel van de Weerstand (Rotem)”

 1. Van die plaatsen of gebouwen waar bepaalde dingen zijn gebeurd vind ik altijd intrigerend. Niet in de zin van een soort ramptoerisme, maar je voelt er vaak gewoon een bepaalde sfeer hangen. Sowieso vind ik het altijd erg interessant om de geschiedenis van bepaalde gebouwen of plaatsen te weten. Toen ik, jaren geleden alweer, een boekje in handen kreeg van de geschiedenis van mijn woonplaats Gorinchem, heb ik dat echt heel gretig van begin tot eind gelezen en ik ben er ook trots op als ik anderen kan vertellen over de geschiedenis van ‘mijn’ stad. Terwijl ik er niet eens geboren en getogen ben en slechts ‘import’.

  Reply
  1. Elsa Duprez

   Ik heb pas deze site ontdekt en naar men mij heeft gezegd zou de naam van mijn neef Jean Mobers vermeld staan in deze kapel tussen de honderden gesneuvelden. Ik ben oud en kan zelf niet meer komen kijken, maar moest er iemand de gelegenheid hebben om dit te bevestigen dat zou mij wel plezier doen. Liefs en dank bij voorbaat.

   Reply
   1. Kristof D

    Dag Elsa,
    Ik heb vorige maand, juli 2016, de Kapel Van De Weestand bezocht (en ook speciaal de Britse Oorlogsgraven te Lanklaar, Dilsen en Rotem). Op het linker paneel, bij de sectie Maaseik, staat tussen de namen inderdaad de naam van je neef, Jean Mobers. Ik heb foto’s gemaakt. Ik ben echter niet in het bos geweest.

    Mijn grootvader-zaliger was ook in het verzet en was in 1944/1945 vrijwilliger in de Brigade Piron, en is in Nederland geweest. Zijn beste vriend sneuvelde in Nederland.

    “We will remember them.” We zullen hen nooit vergeten.

    Reply
 2. Elsa Duprez

  Gelukkig zijn er nog lieve mensen die het niet als een last zien, anderen te helpen waar kan.
  Hoe kan ik u Kristof D, of jullie, bedanken voor het grote aanbod van klaar en duidelijke foto’s.
  Mijn neef was ook lid van de Brigade Piron in Brussel en werd gefusilleerd.
  Zijn zoon was enkele maanden oud toen hij stierf en deze is zelf, nog heel jong, in een verkeersongeluk om het leven gekomen. Het leven kan toch hard zijn hé.
  Mijn oprechte dank en nog veel meer voor de mooie foto’s.

  Elsa.

  Reply

Leave a Reply