Voorbije donderdag, 17 oktober hebben Geert Bourgeois (Vlaams minister van Toerisme) en Toerisme Vlaanderen de 39 nieuwe ontwerpen van de toeristische infoborden voorgesteld, die de oude bruine toeristische borden langs de Vlaamse snelwegen gaan vervangen. “Door met foto’s te werken in plaats van met pictogrammen, hebben we borden gemaakt die veel directer tot de verbeelding spraken,” aldus Bourgeois op de voorstelling in Brussel.

 “Heel wat borden zijn nog amper leesbaar, andere zijn beschadigd of inhoudelijk gedateerd. De foto’s op de nieuwe borden moeten de voorbijganger een krachtige impressie geven van de toeristische trekpleister.” zegt Bourgeois over de huidige borden die nog uit de jaren ’80 dateren.

Bruno Paternoster legt het uit: 19 steden hadden al een bord dat nu vervangen wordt, 4 steden (Brussel, Genk, Roeselare en Sint-Niklaas) en 14 groene regio’s krijgen een bord. Tot nu hadden ook Houtland, Midden-Limburg en de Polders borden, maar die zijn nu weg omdat de groene regio’s veranderd zijn. De Groene Gordel (opgesplitst in de Druivenstreek en het Pajottenland) en het Brugse Ommeland krijgen nu voor het eerst één. Om een bord te krijgen, moet de stad wel voldoen aan een aantal toeristische voorwaarden, waaronder de overnachtingsmogelijkheiden, het aantal geboekte overnachten, het aantal toeristische attracties en het aantal beschermde monumenten. Ook is er gekozen voor één fotograaf, om de borden deel te laten uitmaken van één consistent geheel.

De borden zijn 2,3 op 3,7 meter groot en zullen in de loop van het nieuwe jaar langs de snelwegen geplaatst worden. Het totale kostenplaatje van de vernieuwingsoperatie werd geraamd op 550.000 euro. De ontwerpfase zelf kost ongeveer 160.000 euro, zegt Bruno Paternoster

Hier vind je alle nieuwe borden.

De borden krijgen al heel wat kritiek te verduren. Terecht, vind ik zelf. De foto’s zouden zogezegd ‘niet de standaard postkaartfoto’s‘ zijn. Dat vind ik overdreven, want de foto’s van bijvoorbeeld Leuven (zie bord hier) zijn niet erg origineel. Ik vind dat de nieuwe borden niet uitstralen, sommige zijn heel ‘flets’, ze trekken me totaal niet aan. Geen enkel bord geeft me een ‘Daar moet ik naartoe!‘-gevoel. Ik lees ook al dat burgemeesters en schepenen van diverse steden als Kortijk, Aalst en Koksijde ook allesbehalve tevreden zijn. Om even een voorbeeld te geven, hier het oude bord van Kortrijk en het nieuwe:

(bron)

(bron)

Het oude bord maakte me benieuwd naar de stad, liet uitschijnen dat het een stad vol geschiedenis was (wat ook zo is). Het nieuwe bord toont gewoon torens en één of andere brug. Zo’n brug is voor mij toch echt geen reden om te stad te bezoeken. Ach ja, dit is wel genoeg kritiek voor vandaag. Wat is jouw mening over de nieuwe borden?

Bronnen: deredactie.be en Het Nieuwsblad

2 Comments

  1. Ik moet zeggen dat ik het oude bord karakteristieker vind, het heeft iets nostalgisch. Ik dacht dat ik wel eens in Kortrijk was geweest, maar blijkbaar niet, ik heb me vergist in Kalmthout, maar dat ligt iets van 130km hoger zag ik net. Toch komt de naam me zo bekend voor, misschien ben ik er met een motortocht een keer doorheen gekomen. Dat zou zomaar kunnen.

    Reply

Leave a Reply