Knapkoeken

Ik heb besloten om ook over streekproducten artikels te schrijven. Normaal post ik alleen een foto ervan op de streekproductenpagina, maar dat is nu verleden tijd. Het eerste streekproduct wat de eer krijgt om zijn eigen artikel te hebben, is de Knapkoek uit Maaseik!

De Knapkoek. Ik had al gehoord dat het een zoete koek is, en dat maakte me alleen nog maar benieuwder. Enkele weken geleden in Maaseik, toen ik ook het Apotheekmuseum en het Regionaal Archeologisch Museum bezocht, ging ik ook op jacht naar knapkoeken. Bij de toeristische dienst konden ze me gelukkig zeggen waar ik ze kon vinden: bij bakkerij Kalders in de Bosstraat.

Knapkoeken

En jep, zij hadden ze! Ik spotte ze meteen rechts in de winkel, allemaal in glanzend plastiek en vooral: groot! Ik had geen idee hoe groot zo’n koek zou zijn, ik schatte iets van een 7 cm doorsnee, een gewoon koekje voor bij de koffie? Ja doei, deze koeken krijg je niet in een kop koffie gesopt. Toch niet in z’n geheel. Ik heb speciaal de lat er even bijgenomen: 15 cm diameter, jawel!

Knapkoek

En wat blijkt? Dat is ook totaal niet de bedoeling. Nee, de knapkoek heeft zijn naam blijkbaar niet gestolen. Typerend is, naast de ruwe suikerkorrels bovenop, ook het feit dat de koek in stukken breekt (‘knapt’) als je er in het midden met je vinger op duwt. Natuurlijk kom ik daar pas achter als die van mij allemaal op zijn. Maar goed, ik vond ze heel lekker dus ik koop sowieso wel eens nieuwe.

Ook interessant om te kijken is dit filmpje uit ‘Dagelijkse kost’ op één. Hierin zie je hoe knapkoeken gebakken worden.

Mijn koeken waren verpakt per 5 en kostten €7,5 per pakje bij Bakkerij Kalders, Bosstraat 34 in Maaseik.

5 Comments to “STREEKPRODUCT | Knapkoek uit Maaseik”

  1. Knapkoek kun je niet alleen in Maaseik (of België) kopen. Ook in Nederland, hoewel hij daar vierkant is. Het gaat om een typisch Maaslands streekproduct dat te verkrijgen is, zowel langs de Vlaamse als langs de Nederlandse zijde van de Maas en waarbij die uit Maaseik de lekkerste is ;-)

    Reply

Leave a Reply