Stadspark Weert, Nederland

Buiten sushi eten en de kermis bezoeken hebben Stefan en ik ook het stadspark van Weert bezocht. Volgens mij is er geen beter moment om parken te bezoeken dan de herfst, ik hou zo van de kleuren die de bladeren dan krijgen! Zo ook hier, en dat ga je goed zien terugkomen op de foto’s. Love it!

Stadspark Weert

Stadspark Weert

Normaal gezien zou ik iets zeggen in de aard van “Weer een park, meer kan je er niet over zeggen”. Well, guess what? Hier kan ik wel meer over zeggen! Ja haha, leuk he. Vind ik ook.

Stadspark Weert, Nederland

Stadspark Weert, Nederland

Herfstblaadjes, I love it!

Dit is namelijk een park met een historie rond (of beter, er middenin). Vroeger bevond zich hier een heus kasteel! Kasteel Nijenborgh om precies te zijn. Nijenborgh komt van ‘Nieuwe Burcht’. Waarom nieuw? Eerst was er een ander kasteel, de Aldenborgh genaamd. Dit voldeed na een tijd echter niet meer aan de eisen van dat moment (we spreken over het jaar 1455) en dus bouwde men een nieuwe burcht, oftewel Nijenborgh.

Ruine kasteel Nijenborgh, Weert, Nederland

Ruïne

Ruine kasteel Nijenborgh, Weert, Nederland

Ruïne

Helaas, jaren (zeg maar: eeuwen) later werd het kasteel vernield tijdens de Spaanse Successieoorlog in 1702, door de troepen van de hertog van Marlborough. Wat er tot op heden van overgebleven is? De ruïne die je op bovenstaande foto’s ziet. Jammer dat er niets anders meer te zien is (misschien als je onder de ruïne doorwandelt, maar ik denk niet dat dat toegelaten is).

Stadspark Weert, Nederland

Stadspark Weert, Nederland

Huis Op De Biest

In 1841 werd de ruïne gekocht door Louis Beerenbroek, voormalig burgemeester van Weert (1830 – 1840). Hij liet op de oostelijke torenresten het herenhuis bouwen dat je op bovenstaande foto ziet. Dit huis kreeg de naam ‘Huis Op De Biest‘. Momenteel zou er de houthandel van een zekere familie Scheymans gevestigd zijn in de gebouwen, wie al sinds 1923 eigenaar van de gebouwen zijn.

Gemeentemuseum De Tiendschuur

Verder vind je op dit domein ook nog het gemeentemuseum De Tiendschuur, een museum voor de (cultuur)geschiedenis van de stad. Vroeger (tot de 18e eeuw) was deze schuur de plek waar de belasting in natura (belasting die betaald moest worden door de Heren van de Horne en hun opvolgers) werd opgeslagen. Het gemeentemuseum bestaat uit twee ‘gebouwen’, het andere bevindt zich in het centrum van de stad.

Stadspark Weert, Nederland

Dit park heeft, vooral voor een park te zijn, dus heel wat te bieden. Het is echt wel een bezienswaardigheid op zich. Als je ooit in Weert bent: ga zeker een kijkje nemen! Het is niet ver wandelen van het centrum (anders was ik er ook niet geweest, hehe #lui)! Om te eindigen nog wat foto’s van het prachtige stadspark van Weert.

Stadspark Weert, Nederland

Stadspark Weert, Nederland

Stadspark Weert, Nederland

Stadspark Weert, Nederland

Stadspark Weert, Nederland

Stadspark Weert, Nederland

Stadspark Weert, Nederland

Stadspark Weert, Nederland

Stadspark Weert, Nederland

Informatie stadspark Weert FourSquare
Prijs: gratis
Adres: Biest z/n – 6001 WEERT (NEDERLAND)
Bereikbaarheid: vanuit het station van Weert is het 1,2 km wandelen. De dichtsbijzijndste bushalte is Weert Bassin/Kasteelsingel.

5 Comments to “WEERT (NL) | Het Stadspark”

Leave a Reply