De Maas, Maaseik

De Maas (voor de Franstaligen die geen NL spreken onder ons: Meuse. Niet dat die de rest van het artikel nog zouden kunnen lezen) is een rivier die ontspringt in Frankrijk en daarna door België en Nederland stroomt. Hij stopt in Nederland in de Bergsche Maas/Heusdensch Kanaal (Afgedamde Maas) en is in totaal maar liefst 950 km lang!

Als ik Maas denk, denk ik Maaseik, Maasmechelen en Maastricht. En stiekem ook Maaskantje. Maar ik heb hem alleen nog maar gezien in Maaseik en Maastricht. Eergisteren ben ik wat foto’s gaan maken langs de Maas, het was koud maar de zon scheen dus het was ideaal fotoweer. Kijk gezellig mee! Oh, let trouwens op het verschil van lucht naarmate de foto’s vorderen. Op amper een halfuurtje tijd ging de lucht van ‘amper wolken’ naar ‘teveel wolken’.

De Maas, Maaseik

De Maas, Maaseik

De Maas, Maaseik

De Maas, Maaseik

De Maas, Maaseik

De Maas, Maaseik

De Maas, Maaseik

Enkele foto’s getrokken tijdens het wandelen langs de Maas. Aan de overkant van de Maas zie je Nederland, meer bepaald kerkdorpje Roosteren. Op de zesde foto zie je in de verte de kerk van Maaseik en een klein stukje van winkelcentrum Kloosterbempden (binnenkort ook online).

Pater Sangersbrug - Twee Limburgen, één volk

Pater Sangersbrug - Twee Limburgen, één volk

Op de brug (de Pater Sangersbrug) die ervoor zorgt dat we ook over die Maas kunnen met iets anders dan een boot, vinden we ook een standbeeld. Al enkele keren ben ik over deze brug gereden, nooit was dit standbeeld me opgevallen! Terwijl het er toch al staat/hangt sinds 1999. Ik vind het iets heel speciaals, het zijn twee paar handen die trekken aan een knoop, een knoop die de twee Limburgen (Belgisch Limburg en Nederlands Limburg) met elkaar verbinden.

De Maas, Maaseik

De Maas, Maaseik

De Maas, Maaseik

De Maas, Maaseik

Als je deze foto vergelijkt met de eerste (zie hieronder, om het je makkelijk te maken), zie je goed hoe dicht de lucht geworden is op een halfuurtje! De foto is op quasi dezelfde plek getrokken, en ik vond het verschil echt opvallend.

De Maas, Maaseik

Wat vinden jullie van de foto’s?

 

2 Comments to “MAASEIK | De Maas, te midden van twee Limburgen”

Leave a Reply