Kasteel Bellevue

Een dikke maand geleden hebben Stefan en ik Borgloon een bezoekje gebracht. Wat ik niet wist, tot ik onze dag ging plannen, was dat deze stad bol staat van de kastelen. Twaalf maar liefst, als ik de site van stad Borgloon moet geloven. En dat over een oppervlakte van ‘maar’ 50 km²!

Vreemd genoeg vind ik overal maar tien namen, in plaats van twaalf. Deze namen zijn:

 • Kasteel van Rullingen
 • Kasteel Mariagaarde
 • Kasteel Hulsberg
 • Kasteel Bellevue
 • Kasteel van Opleeuw
 • Kasteel van Gors
 • Kasteel van Bommershoven
 • Kasteel Terhove
 • Kasteel van Rijkel
 • Kasteel de Klee

Van zes van deze kastelen heb ik een foto, zeven ervan hebben we gezien. Het kasteel van Hulsberg lag op een, inderdaad, berg en was enkel van onderaf, op de St-Truidersteenweg, te zien. Van de rest heb ik dus wel foto’s!

Kasteel van Rullingen

Kasteel van Rullingen

Het kasteel van Rullingen is mijn persoonlijke favoriet. Je kan er heerlijk wandelen, en kon er vroeger zelfs gaan eten en overnachten. Helaas is dit alles voorbij sinds mei 2013, dankzij een faillissement. Overnachten was niet goedkoop, de prijzen hingen nog op de deur maar ik ben ze helaas vergeten. Ik dacht dat het zo’n 130 euro per persoon was, voor een nacht en een x-aantal-gangen-diner. Heel fancy dus. De kamers zagen er ook gezellig uit, getuige de foto’s op Zoover. Een uitgebreider artikel volgt nog, dankzij de mooie omgeving van het kasteel.

Kasteel Mariagaarde

Kasteel Mariagaarde

Het kasteel gelegen in de meest toepasselijke straat, de Kasteelstraat, is kasteel Mariagaarde. Dit is volgens mij een kasteel om tot rust te komen. Ze doen er activeiten als coaching en training, en stilte-initiatieven waaronder yoga en helende krachten. Klinkt erg zen, huh? Deze foto laat een deel van de ‘binnenplaats’ zien, maar het eigenlijke kasteel is volgens mij aan de andere kant van het gebouw, bij het park. Helaas dacht ik dat die plek niet voor onbevoegden was, maar nu betwijfel ik die gedachte.

Kasteel Bellevue

Kasteel Bellevue

Aah, Bellevue. Ben ik de enige die spontaan de smaak van Kriek in de mond krijgt? Eigenlijk vind ik die van Kriek Bellevue niet te drinken, maar goed, dat is hier niet van belang. Kasteel Bellevue ligt erg afgelegen, op het einde van de, rara, Bellevuestraat, aan de rand van het, rara, Bellevuebos. Tegenover het kasteel is een spooky park, wat privé terrein is.

Kasteel Bellevue

Ik vind het zelf wel een schattig kasteeltje, maar zou er nooit willen wonen. Ik denk niet dat ik zou kunnen slapen in zo’n omgeving ..

Kasteel van Opleeuw

Kasteel van Opleeuw

In Gors-Opleeuw vind je het kasteel van Gors en het kasteel van Opleeuw. Dat tweede zie je op bovenstaande foto. Ik heb geen idee of ik op het domein mocht komen, maar een hond die me al vriendelijk gedag kwam zeggen, wees me toch een beetje op ‘nee’. Het kasteel van Gors leek me ook de moeite, toch even uitzoeken hoe het komt dat we dat niet gezien hebben ..

Kasteel van Rijkel

Kasteel van Rijkel

In Rijkel ligt ook het kasteel van Rijkel. Het is groot, maar gezellig ziet het er niet uit. Overal kettingen met ‘verboden toegang’. Ik vind het maar eng. Een tiental jaar geleden stond het te koop, het is verkocht geweest, maar de koper had heel wat problemen met vergunningen. Wie of wat het kasteel nu dus heeft, geen idee. Zonde, want met zo’n mooi kasteel valt heel wat te doen.

Kasteel de Klee

Kasteel de Klee

Een kasteel waar ik helaas enkel een vage foto van kan laten zien. Het is volledig ‘omsingeld’ door bomen en hekken. Iets te verbergen, misschien? Just kidding, moest ik zo’n pareltje wonen, ik zou net hetzelfde doen. Stiekem ben ik heel benieuwd naar de binnenkant ..

Zo, dit waren de Loonse kastelen die wij tijdens ons tripje Borgloon gezien hebben. Als je de kastelen kon bezoeken, wilde ik graag een artikel aan elk kasteel wijden. Zo jammer dat het niet gaat! Nou ja, er komen hopelijk nog wel wat kastelen op m’n pad!

2 Comments

 1. Zo mooi! Ik hou van kastelen! Ik ben dan ook stiekem heel erg trots dat ik vlakbij een heel mooi kasteel woon (Slot Loevestein). Het ligt aan de overkant van de rivier (vroeger woonde ik er nog dichter bij), maar als ik met de fiets 5 minuten de dijk op rijd, kan ik het zien liggen.

  Reply

Leave a Reply