Opendeurdag Leopoldsburg 2014

Gisteren was het zo’n dag dat ik liefst van al de hele dag in de koelafdeling van de Colruyt zou willen doorbrengen. Maar ik denk dat ze me daar na een halfuur al zouden wegjagen. En het was zondag, dan is de Colruyt niet eens open. Daarom hebben we onze tijd doorgebracht op de opendeurdag van Leopoldsburg!

Opendeurdag Leopoldsburg 2014

Mee met het busje.

Nee, natuurlijk is dat niet de reden. We zijn hier uit oprechte interesse naartoe geweest, omdat we het wel interessant vinden hoe het daar allemaal aan toe gaat (en geef toe, dit is best een leuk koppeluitje, niet?). Ik vind het wel cool om zo’n dagje op het domein daar rond te lopen, en te zien wat ze daar allemaal uitsteken.

De parking was al enkele kilometers voor het domein, zelfs nog in Hechtel. Auto parkeren, en van daaruit moest je dan met een militaire bus (zie hierboven) mee naar de basis. Vet!

Opendeurdag Leopoldsburg 2014

Veel volk aan het wachten voor een demonstratie op demoplein Noord.

Net voor we vertrokken, had ik op de site van de opendeurdag een dagindeling gevonden. Er waren er enkele demonstraties die met vechten te maken hadden, die vond Stefan heel interessant (hij doet taekwondo), dus naar die demonstraties zijn we sowieso gaan kijken. En wij niet alleen, zoals je ziet!

De eerste demo die we zagen, was “PIRANHA IIIC – Leopard, wiel versus rupsvoertuig“. Ik was enorm onder de indruk van hoe zo’n rupsvoertuig kan draaien! Echt gewoon om z’n as, ik dacht dat zoiets onmogelijk was, en ze gigantisch veel plek nodig hadden om te draaien.

Opendeurdag Leopoldsburg 2014

Opendeurdag Leopoldsburg 2014

Opendeurdag Leopoldsburg 2014

Heel cool: er vloog de hele tijd een drone boven het plein.

Opendeurdag Leopoldsburg 2014

Van de gevechtsdemonstraties heb ik trouwens geen foto’s, enkel filmpjes. Ik heb nog getwijfeld om deze te uploaden, maar de kwaliteit is niet zo heel erg wauw.

Opendeurdag Leopoldsburg 2014

Opendeurdag Leopoldsburg 2014

Mooi beestje! Ik denk dat de honden het ook veel te warm hadden, arme beestjes. Ik zou niet zo’n pels willen hebben met zo’n weer! Ik vind dit wel prachtige dieren. Volgens het plan zou er ook een doorlopende ‘wakerhondenmeester’ demonstratie moeten geweest zijn, maar daar hebben we jammer genoeg niets van gemerkt. De dieren waren waarschijnlijk al doodop in de namiddag.

Opendeurdag Leopoldsburg 2014

Opendeurdag Leopoldsburg 2014

Ook DOVO, de Dienst voor Opruiming en Vernietiging van Ontploffingstuigen was aanwezig. En als dat ding hier een bom is, wil ik er zo liever geen tegenkomen.

Opendeurdag Leopoldsburg 2014

Deze bommen hebben al een aangenamere grootte.

Opendeurdag Leopoldsburg 2014

Opendeurdag Leopoldsburg 2014

Opendeurdag Leopoldsburg 2014

Weer een demonstratie! Deze was de “Gevechtstechnieken van het Peloton Infanterie op PIRANHA IIIC“. Er kwamen een bom en heel wat geweerschoten aan te pas.

Opendeurdag Leopoldsburg 2014

Opendeurdag Leopoldsburg 2014

Opendeurdag Leopoldsburg 2014

Opendeurdag Leopoldsburg 2014

Opendeurdag Leopoldsburg 2014

Opendeurdag Leopoldsburg 2014

Je kon ook meerijden met verschillende legervoertuigen, denk ik toch. Een hele resem wagens kwamen ons voorbij: tanks, vrachtwagens, jeeps, … met toeschouwers op. Leek mij ook wel wat!

Opendeurdag Leopoldsburg 2014

Opendeurdag Leopoldsburg 2014

Mooi vliegtuigje!

Opendeurdag Leopoldsburg 2014

En mooi euh helikoptertje!

Opendeurdag Leopoldsburg 2014

Er was zelfs een optocht met paarden!

Opendeurdag Leopoldsburg 2014

En we moesten uiteraard ook eten en drinken. Voor twee euro per bonnetje kon je bonnetjes kopen aan vele standjes op het domein. Wel vond ik alles wat aan de dure kant: een bonnetje voor zo’n miniflesje water, twee bonnetjes voor een friet, … Maar ach, de inkom was gratis, het eten was lekker. Meer heeft een mens toch niet nodig!

Na vier en een half uur zijn we weer huiswaarts gegaan, ik met barstende koppijn van de warmte. Maar het was wel een heel boeiende dag! Volgens diverse kranten was er een opkomst van maar liefst 35.000 man. Dat geloof ik graag. Ik hoop dat zij niet allemaal zoals ik thuis gekomen ben: zo rood als een kreeft…

Leave a Reply