Kasteel van Rullingen (Borgloon)

Je hebt hier al enkele kastelen voorbij zien komen in dit artikel. Maar op één kasteel zou ik ooit dieper ingaan. En die ‘ooit’, dat is vandaag! Bij deze, het kasteel van Rullingen.

Kasteel van Rullingen (Borgloon)

Kasteel van Rullingen (Borgloon)

Het Kasteel van Rullingen ligt in, jawel, Rullingen. Beter gezegd: in de vallei van de Herk in Rullingen. En dat Rullingen is dan weer een gehucht in Borgloon.

Kasteel van Rullingen (Borgloon)

Kasteel van Rullingen (Borgloon)

Even een stukje van Wikipedia:

“De oudst bekende heer van Rullingen was Eggebertus van Rolengen, die getuige was bij de stichting van de abdij van Averbode door zijn leenheer, Arnold II van Loon.

De middeleeuwse sterkte werd, wellicht tussen 1623 en 1638, vervangen door een typisch Maaslands waterkasteel. Het bestond uit een U-vormig neerhof en een L-vormig herenhuis met uitspringende, vierkante hoektoren. In de 18e en 19e eeuw werd het kasteel aangepast aan de toen geldende woonnormen; een koetshuis werd aangebouwd. Tussen 1770 en 1850 legde men ten zuiden een Engelse tuin aan.

In 1912 kocht ridder Pangaert d’Opdorp het kasteel. De hoeve achter het kasteel en een dienstvleugel verdwenen bij een brand in 1920. Hierop werd het gebouw grondig vernieuwd, een tuin werd aangelegd en de grachten gedeeltelijk gedempt. Met het afbraakmateriaal bouwde men een nieuw koetshuis.

Sinds 1978 is het Provinciebestuur van Limburg eigenaar van het gebouw. Het doet nu (2004) dienst als hotel-restaurant. Is sinds mei 2013 gesloten wegens faillissement.”

Kasteel van Rullingen (Borgloon)

Kasteel van Rullingen (Borgloon)

Voor je denkt: ‘oh, kan ik het nu kopen?’, wel ja, dat ging. Tot anderhalve week geleden, toen kocht vennootschap Livaco uit Sint-Lambrechts-Woluwe het kasteel. Meer lees je hier.

Kasteel van Rullingen (Borgloon)

Ik ben benieuwd wat de nieuwe eigenaars ermee gaan doen. Terug een restaurant met hotel? Stiekem hoop ik van wel, dan kan ik er eens gaan eten en slapen! Ik vond dit kasteel heel erg de moeite om te zien, je kan er ook nog wandelen, maar gezien wij nog wat kasteeltjes op de to do-lijst hadden staan, hebben wij dat niet gedaan. Misschien moeten we nog eens teruggaan …

Meer over Borgloon?

One Comment to “BORGLOON | Het Kasteel van Rullingen”

Leave a Reply