Station Luik-Guillemins

Het station van Luik-Guillemins. Ik wist dat een architecturaal pareltje was, maar ik wil pas iets geloven als ik het met m’n eigen ogen gezien heb. Na jaren van het te ‘willen zien’, ben ik het nu gewoon ‘gaan zien’. Eindelijk!

Vorige week zijn Stefan en ik een dagje naar Luik geweest. In het bijzonder om wat kleren te halen bij de Primark (wat een hel), maar uiteraard wilde ik wat meer zien dan enkel hysterische mensen die langs alle kanten duwen en stoten en een uur aan de pashokjes willen wachten voor een shirt te passen. En wat is één van Luiks belangrijkste must-sees? Het station!

Station Luik-Guillemins

Station Luik-Guillemins

Station Luik-Guillemins is logischerwijze het belangrijkste station van de stad Luik. Het is genoemd naar de wijk waar het in ligt, en deze wijk is dan weer genoemd naar de Orde van de Wilhelmieten (Ordre de Saint-Guillaume). De monniken van deze orde waren ‘guillemites’. Het station zelf bestaat al jaren, sinds 1842 om precies te zijn, maar ziet er pas sinds 2009 zo uit.

Station Luik-Guillemins

Station Luik-Guillemins

Een foto met een filter.

Op het einde van de twintigste eeuw werd duidelijk dat het oude station met zijn oude sporen niet meer geschikt was voor de hogesnelheidstreinen. De sporen waren te smal en te gebogen, het station was te armoedig en straalde geen luxe uit. Spaans sterarchitect Santiago Calatrava nam het station onder handen en maakte er een waar juweeltje van staal, glas en wit beton van.

Het station had een aardig prijskaartje: 437 miljoen euro. Ongelooflijk veel, maar aan de andere kant is het station toch een soort visitekaartje voor een stad. Maar hoewel Luik zijn mooie kanten heeft, vind ik het station niet echt passen bij het beeld dat ik van Luik heb. De bedoeling was waarschijnlijk dat het station iets aan dat beeld zou veranderen. Men hoopte op het Bilbao-effect, het effect dat het Guggenheim-museum in Bilbao op die stad had.

Station Luik-Guillemins

Zicht van boven op de ‘brug’.

Station Luik-Guillemins

De ‘brug’ boven de perrons. Via deze brug ga je van het ene naar het andere perron.

Hebben ze dat effect bereikt? Ik heb geen idee. Feit is dat het station geweldig mooi is. Maar als je naar de rest van de stad kijkt, meh. Maar goed, geniet even mee van nog enkele foto’s! En als je ooit in Luik bent, ga zeker een kijkje nemen hier!Station Luik-Guillemins

Station Luik-Guillemins

Stefan wacht geduldig terwijl ik nog een honderdtal foto’s maak.

Station Luik-Guillemins

Buiten op de trappen wachten tot de stortbui voorbij is.

Wat vind jij van dit station?

Bronnen: Immo.vlan.be, Wikipedia

One Comment to “LUIK | Het schitterende station van Luik-Guillemins”

Leave a Reply