LUIK | Montagne de Bueren

Montagne de Bueren in Luik

Vorige week kon je al lezen dat we lekker geluncht hadden in Luik. Toen schreef ik dat we die honger gekregen hadden door het shoppen, maar ik moet toegeven: de Montagne de Bueren zat er ook wel voor iets tussen. Wat dat is? Oh, gewoon een trapje met 374 treden.

Montagne de Bueren in Luik

Na lang zoeken naar een parkeerplaats, die we vonden in de Féronstrée, kwamen we via een ander straatje bij deze straat. Wow. Dat was alles wat ik op dat moment uit kon krijgen. Gingen wij die trap helemaal opgaan? Ja, dat was wel het plan. Oh boy!

Het was pittig, ik ga niet liegen. Aanrader wanneer je dit ook gaat doen: draag geen gladiator sandals. Gewoon, doe maar niet. Om de zoveel treden was er een langer stukje waar ik even uitrustte. Er was zelfs een postbode die de trappen af moest, omdat er daadwerkelijk mensen wonen in huizen langs de trappen. Die man moet enorm goede kuitspieren hebben! Die van mij deden de dag erna genoeg pijn.

Montagne de Bueren in Luik

Montagne de Bueren in Luik

Maar het uitzicht dat je 374 treden later krijgt, is het waard. Een indrukwekkend beeld over Luik. En boven staan ook nog eens bankjes, waar je nog even kan genieten van het zicht. Verder naar achter kom je bij de Citadel, maar daar hebben wij niet zoveel aandacht aan gespendeerd.

Montagne de Bueren in Luik

Weer onderweg naar beneden.

Montagne de Bueren in Luik

En weer beneden! Naar beneden gaat altijd sneller dan naar boven, en dat kan hier wel eens extra goed waar zijn, want de stenen waren enorm glad. Wederom een reden om vooral niet in simpele sandaaltjes te gaan. Maar al bij al raad ik iedereen aan de Montagne de Bueren eens ‘beklommen’ te hebben als je in Luik bent!

Nog enkele weetjes:

  • de trap werd tussen 1875 en 1880 aangelegd ter herinnering aan de 600 Franchimontezen stierven in de slag om Luik
  • de naam verwijst naar een van de aanvoerders van die strijd, Vincent van Bueren
  • de straat heeft een totale lengte van 260 meter
  • de gemiddelde hellingsgraad van het trapgedeelte is 28%
  • onder de trappen lopen de tunnels van spoorlijn 34 naar Hasselt
  • elk jaar op de eerste zaterdag van oktober worden de trappen bij gelegenheid van plaatselijke wijkfeesten met 3000 kaarsen verlicht, een reden voor mij om er op zo’n dag eens heen te gaan
  • de centrale trappen in het Bonnefantenmuseum in Maastricht zijn geïnspireerd op de Montagne de Bueren
  • The Huffington Post heeft de Montagne de Bueren opgenomen in zijn lijst van opmerkelijkste trappen ter wereld

Wat vind jij van deze trap? Heb jij hem al eens beklommen?

Bronnen: Wikipedia

One Comment

Leave a Reply