Ruïne van de Sint-Jan de Doperkerk (Diest)

Vorige maand was ik in Diest, en één van de dingen die ik daar sowieso wilde zien, was de ruïne van de Sint-Jan de Doperkerk. Een jaar eerder had ik de ruïne van de Paterskerk in Tienen al bezocht, nu was het de beurt aan deze. Ruïnes weten me altijd te fascineren!

Ruïne van de Sint-Jan de Doperkerk (Diest)

Ruïne van de Sint-Jan de Doperkerk (Diest)

De ligging van de kerk vind ik ook heel leuk. Het gebied waar de kerk stond, is eigenlijk een soort pleintje/parkje (of hoe je het ook wil noemen) te midden van een aantal huizen. Mooi om als uitzicht te hebben, zo’n kerk.

Ruïne van de Sint-Jan de Doperkerk (Diest)

Ruïne van de Sint-Jan de Doperkerk (Diest)

“In 1578 staken de troepen van Willem van Oranje deze parochiekerk in brand. Enkel het koorgedeelte werd gerestaureerd en bleef in gebruik tot 1823, waarna zij nog enkel als begraafplaats dienst deed. Het dak boven het koor stortte in 1853 in, dit werd nooit hersteld.”. Dit staat te lezen op het plaatje wat bij de kerk hangt. De kerk is echt immens groot, zo lijkt het niet zo, maar als je een foto van jezelf laat maken in het achterste gedeelte, zie je dat hij gigantisch is!

Ruïne van de Sint-Jan de Doperkerk (Diest)

Ruïne van de Sint-Jan de Doperkerk (Diest)

Deze kerk vind ik een must-see als je eens in Diest bent. En als je er dan toch bent, vergeet dan niet langs te gaan bij de toeristische dienst voor Halve Maantjes!

One Comment

Leave a Reply