Koninklijk Paleis Brussel

Afgelopen anderhalve maand (van 22 juli 2014 t.e.m. 7 september 2014) kon je gratis het Koninklijk Paleis in Brussel bezoeken. Ik ben niet zo’n grote koningshuis-fan, maar ik vind dit toch iets wat je ‘moet’ gezien hebben als je een Belg bent. Dus enkele weken geleden gingen Stefan en ik op bezoek bij Filip en Mathilde.

Koninklijk Paleis Brussel

De site van Visit Brussels vertelt het volgende over het paleis:

Het gebouw werd opgetrokken op de grondvesten van het Hof van de hertogen van Brabant, vernield door een brand in 1731. De bouw werd gestart in 1820 onder de regering van Koning Willem I. In 1904 volgden aanpassingen onder Leopold II, in Lodewijk XVI-stijl. De zijvleugels dateren uit de 18de eeuw en worden aan het einde geflankeerd door twee paviljoenen. Links dat van de Civiele Lijst en rechts het hotel Bellevue, dat momenteel het BELvue Museum herbergt, gewijd aan de belgische geschiedenis.

Koninklijk Paleis Brussel

Volgens Wikipedia zijn er heel wat zalen in het paleis:

 • De Eretrap; gebouwd door Leopold II
 • De Grote Voorkamer
 • De Venetiëtrap; 18e-eeuws
 • De Empirezaal; 18e-eeuws
 • Het Klein Wit Salon; 18e-eeuws
 • Het Groot Wit Salon; 18e-eeuws
 • Het Goya-Salon
 • Het Leopold I-Salon
 • Het Salon van de Denker
 • De Spiegelzaal; gebouwd door Leopold II
 • De Marmeren Zaal
 • Het Appartement Fontainebleau
 • Het Salon van de Vaas
 • Het Salon van de Ambassadeurs
 • Het Salon van de Maarschalken
 • Het Blauwe Salon (het Salon Bleu)
 • Het Lodewijk XVI-Salon
 • De Britse Appartementen
 • De Appartementen van Koningin Astrid
 • De Troonzaal; gebouwd door Leopold II
 • De Grote Galerij; gebouwd door Leopold II
 • De Muziekzaal

Ik weet niet of ik deze allemaal gezien heb (ik betwijfel het eigenlijk), maar wat ik gezien heb, was echt … indrukwekkend. Zoveel goud, zoveel prachtige lusters, … Ik zou hier geen poetsvrouw willen zijn! Maar schitterend om te zien was het wel. Er is hier zoveel aandacht gespendeerd aan details, je wordt er echt even stil van.

Koninklijk Paleis Brussel

Het paleis is jaarlijk rond dezelfde tijd te bezoeken, dus wanneer je hier de kans eens toe krijgt, zeker doen! Het kost niets, het enige nadeel is dat het er heel druk is, en je amper de kans krijgt om een foto te maken zonder mensen erop. En in elke kamer staan wel enkele security-mensen! Dit zijn uiteraard niet de enige foto’s die ik gemaakt heb (ik heb er in totaal 150 gemaakt, oeps), maar ik heb enkele van de mooiste eruit gepikt. Wil je alles zien, ga dan volgend jaar zeker een kijkje nemen!

Het paleis vind je in Brussel op het Paleizenplein (logisch). Het is op wandelafstand van het Centraal Station, en achteraf kun je een zalige wandeling maken in het gigantische Warandepark!

One Comment to “BRUSSEL | Bezoekje aan het Koninklijk Paleis”

 1. Gaaf dat je daar geweest bent, wat een mooi gebouw, en al die details! Op de tweede foto doet ‘t me wat aan Versailles denken. Daar ben ik in een ver verleden een keer met m’n ouders geweest.

  Reply

Leave a Reply