Sint-Truiden by lights

Sinds 12 september kan je in Sint-Truiden een heel bijzondere wandeling doen: Sint-Truiden by lights. Wat is het? Een wandeling door heel Sint-Truiden met bijzondere lichteffecten/projecties bij de mooiste monumenten. Deze wandeling volg je d.m.v. groene lichtjes op de grond. Één lichtje is rechtdoor, drie lichtjes vormen een hoekje dat je moet volgen. En het is heel cool om te zien! Ik ging afgelopen weekend met Stefan en m’n zus een kijkje nemen, en laat jullie nu meegenieten.

Sint-Truiden by lights

De wandeling begint op het Begijnhof. Je kan het best parkeren op de Veemarkt of op de parking van het Begijnhof. Het Begijnhof is overigens één van de mooiste plekjes van Sint-Truiden, vind ik zelf. De struiken hebben de vorm van kruizen, maar jammer genoeg zie je dit enkel goed vanuit de lucht (check Google Earth maar eens!).

Sint-Truiden by lights

Daarna wandel je door naar het Speelhof. Hier zijn verschillende projecties op de muren te zien, waaronder bovenstaande. Verder naar ‘binnen’ kom je bij het gebouw van taverne/restaurant ’t Speelhof.

Sint-Truiden by lights

En hier kom je zowaar meteen tot rust. Ik toch. De gebouwen van het Speelhof zijn blauw verlicht, en je ziet de weerspiegeling van het water tegen de muur. Zo mooi! Dat was ook wat foto’s waard.

Sint-Truiden by lights

Van het Speelhof wandelen we richting de Vica. Even stoefen over hoe zalig het ijs hier is, en Stefan kon het natuurlijk niet laten snel een potje te gaan halen. Hij gaf me wel gelijk: het ijs is hier héérlijk. Op de muur in het straatje schuin tegenover de Vica waren verschillende projecties te zien, die volgens mij een verhaaltje moesten voorstellen. Deze muur heet trouwens de Hoge Veser, volgens het plannetje van Sint-Truiden by lights. Schandalig dat ik dat niet wist …

Sint-Truiden by lights

Eenmaal uit dit straatje steek je de straat over en loop je meteen het Stadspark van Sint-Truiden binnen. Hier draait het vooral om verlichte bomen. Maar ze zijn uiteraard niet zomaar verlicht, nee, ze zijn verlicht met verschillende mooie kleuren! Dit vond ik héél leuk. Ook onder de brug van het stadspark was licht te zien, maar ik weet niet of dit standaard zo is. Ik kom niet zo veel in het Stadspark, laat staan als het donker is (bangerik, ja).

Sint-Truiden by lights

Sint-Truiden by lights

Sint-Truiden by lights

Halverwege het Stadspark wandel je naar buiten, richting Technicum (een school). De gebouwen van deze school zijn verlicht met een awesome schouwspel van lijnen. Heel indrukwekkend!

Sint-Truiden by lights

Van Technicum wandelen we richting de vesten van Sint-Truiden. Wat ik hier zie, vond ik ook awesome. We zien de CMY-kleuren hier geprojecteerd op een paaltje, en natuurlijk op jezelf. En dan krijg je bovenstaand effect. CMY zijn trouwens de kleuren cyaan, magenta en geel (yellow). Mooi!

Sint-Truiden by lights

Sint-Truiden by lights

Iets verder komen we nog wat meer CMY-projecties tegen, zoals bovenstaande bank, maar ook nog een andere projectie. Eentje op de Zoutkist (nog iets wat ik niet wist dat dit zo heette). Wat je hier leest, “Het gebeurt vlugger dan je denkt. Je ziet het zo voor je en je begrijpt het al. Dat dit woord jouw woord is”, klopt. Nog voor je het goed en wel gelezen hebt, is het weg. De betekenis achter de tekst begrijp ik niet helemaal, maar ik ben waarschijnlijk gewoon dom.

Sint-Truiden by lights

Verder komen we de Minderbroederskerk tegen, één van de mooiste kerken van Sint-Truiden (vind ik). De Minderbroederskerk is echt fantastisch verlicht in het donker! Het lijkt wel een kruis. Of was dat de bedoeling? In ieder geval, het is heel knap gedaan!

Sint-Truiden by lights

Enkele meters van de Minderbroederskerk verwijderd, vinden we dit kunstwerkje. “Als we geven worden we rijk” van Fransiscus staat erop. “Die kerel kent niets van economie,” lachte Stefan al. Het slaat waarschijnlijk op wat ik vaak lees: als je geeft, word je rijker. Ik snap wel wat ze ermee bedoelen, maar ik ben het er niet 100% mee eens. Op de cirkels eronder staat “Bewaar het licht in mijn ogen, anders slaap ik de dood in” – Fransiscus. Op de andere cirkel staat ‘Hugo Duchateau 2004’.

Sint-Truiden by lights

Niet zo ver van de Minderbroederskerk vinden we het Cultureel Centrum. Ook hier is natuurlijk iets zien. Muzieknoten en het profiel van een persoon die ‘iets’ doet, wisselen elkaar af. In het parkje tegenover het Cultureel spotte ik nog onderstaande boom, die ook wel cool/eng verlicht was. Maar dit is misschien standaard zo, geen idee!

Sint-Truiden by lights

Sint-Truiden by lights

En voor we het goed en wel doorhebben, zitten we al op de Grote Markt. Hier zijn de Onze-Lieve-Vrouwekerk en het Stadhuis verlicht. Nog enkele meters doorwandelen …

Sint-Truiden by lights

… en we zijn bij het einde aangekomen! De Abdijtoren. Maar het stopte niet aan de toren, je gaat de Abdijsite op (achter de toren eigenlijk) en hier zie je het laatste lichtkunstwerk. Met geluid!

Sint-Truiden by lights

Dit kunstwerk is van Koen Vanmechelen. Zijn naam ken je misschien al van het Cosmopolitan Chicken Project (CCP). Voor Sint-Truiden by lights koos hij voor een reeks beelden die aansluiten bij het CCP. Als je wil weten wat de beelden betekenen, kan je daar hier meer over lezen. We zagen hier verschillende beelden elkaar afwisselen, met mooie rustgevende muziek op de achtergrond. Prachtig om mee te eindigen.

En achteraf zijn wij terug naar de Veemarkt gewandeld. Na anderhalf uur wandelen, hehe. De wandeling is zo’n 4 km lang en kan je elke vrijdag-, zaterdag- en zondagavond doen, nog tot 23 november. Het start bij zonsondergang en de monumenten blijven ± drie uur verlicht. De wandelkaart kan je hier downloaden.

2 Comments to “SINT-TRUIDEN | Sint-Truiden by lights, een must do!”

Leave a Reply