Bier-2-daagse in Bree

Afgelopen weekend was er iets heel erg leuks te doen in Gerdingen, een dorpje in en deelgemeente van Bree: de Bier-2-daagse van Bierproevers Noord-Limburg. Het was al de 17e keer dat het evenement plaatsvond, en de welgeteld eerste keer dat ik er van hoorde. Maar ik ben pas anderhalf jaar ‘bekend’ in die omgeving, dus no hard feelings naar mij toe hè?

Bier-2-daagse in Bree

Bij het binnenkomen werd ik al aangenaam verrast. In totaal kon je hier 82 verschillende bieren proberen, en de flesjes stonden mooi genummerd uitgestald voor een landkaart van België, waarop de nummers van de biertjes op de juiste locatie prijkten. Mooier kan je zoiets niet voorstellen, denk ik dan.

De soorten bieren gingen van tafelbier, pils, fruitbier, oude geuze & Vlaams oud-bruin en andere zurige bieren naar witbier, bitter bier van hoge gisting, blond bier van hoge gisting, sterk blond bier van hoge gisting, amber bier van hoge gisting, donker bier van hoge gisting en sterk donker bier van hoge gisting. Ik wist al zeker dat ik de Triek van Brasserie La Caracole uit Falmignoul wilde proberen, omdat ik de gewone Caracole ook heel lekker vind.

Bier-2-daagse in Bree

Uiteraard bleef het niet bij één biertje. Er zijn er heel wat de revue gepasseerd, ik weet zelfs niet wat ik eigenlijk allemaal gedronken heb (niet omdat ik dronken was, maar omdat er heel wat glazen rondgingen waar iedereen eens van probeerde). Wat ik wel nog goed weet, was het Curieuzeneuske. Man, wat was dat lekker. Ik heb een hekel aan cuberdons (ik vind het gewoon echt niet lekker), maar dit bier, yum. Als ik dit ooit ergens in de winkel zie, gaat het mee, garantie.

Bier-2-daagse in Bree

Ook de Hopschepper kwam aan beurt, een redelijk nieuw bitter amber bier uit Herentals. Deze vond ik wel oké, niet bijzonder, maar mijn mening over bier is de laatste waar je naar moet luisteren want ik ben allesbehalve expert. Hopelijk weet ik meer na het lezen van Bier voor Dummies. En nog wat meer te proberen. Wel vond ik het etiket heel mooi, maar ik heb dan ook een enorm zwak voor foto’s en tekeningen van hop. Don’t ask me why, ik vind het gewoon zo mooi.

Bier-2-daagse in Bree

Dan was het de beurt aan Averbode, een blond Abdijbier dat gebrouwen wordt in, guess where? Dacht je Averbode? Dan dacht je fout. Brouwerij Huyghe in Melle (vlakbij Gent) brouwt dit bier. De bedoeling is wel om binnenkort een eigen brouwerij te beginnen, maar daar wordt dan een bier gebrouwen dat je enkel daar kan kopen. Interessant. Ik ben in mijn hoofd alvast een dag naar daar aan het plannen.

Bier-2-daagse in Bree

Het bier met de meest passionele naam van de avond moet Crime Passionnel geweest zijn. De naam sprak me aan, maar het was vooral de brouwerij die ervoor zorgde dat ik dit ook geprobeerd wilde hebben. Nee, ik ken de brouwerij (De Dochter van de Korenaar) niet, maar ze ligt in Baarle-Hertog, één van mijn favoriete plaatsen in het land. Dit was een bitter tarwebier wat me wel kon bekoren. See what I did there? Haha, flauw he. Gelukkig was dit bier dat niet. Btw, deze brouwerij heeft verdomd mooie foto’s van haar bieren op haar website. Wauw. Dat ik verdoeme serieus onder de indruk ben.

Bier-2-daagse in Bree

Goed, dat is alles wat ik me nog herinner. Ik ben nu al keihard aan het hopen dat we volgend jaar weer gaan, maar dan wil ik betere foto’s maken (sorry voor de kwaliteit, maar mijn telefoon doet het beter met zo weinig licht dat mijn fototoestel). Ik kijk er al keihard naar uit!

De Bier-2-daagse van 2015 zal plaatsvinden op zaterdag 31 oktober 2015 en zondag 1 november 2015. Gezien 1 november dan op zondag valt en het toch een weggegooide feestdag is, kan je die beter extra goed spenderen, niet waar?

De Bier-2-daagse vindt plaats in De Barrier, Barrierstraat 11 in Gerdingen (Bree). Meer info vind je op hun website of hun Facebookpagina.

One Comment to “BREE | De 17e Bier-2-daagse (31-10 t.e.m. 02-11)”

Leave a Reply