Duitse militaire begraafplaats in Lommel

Als er één plek is in Lommel waar je even stil wordt, dan is het de Duitse Militaire Begraafplaats in gehucht Kattenbos wel. Tijdens mijn research naar wat er te zien valt in Lommel, kwam ik de begraafplaats tegen. Ik wist tot op heden niet dat er zoiets in Lommel lag, laat staan dat het zo groot zou zijn als uiteindelijk bleek. Echt, wauw.

Duitse militaire begraafplaats in Lommel

Het was vrij makkelijk te vinden. Kattenbos begint net na het station van Lommel, en na een drietal kilometers rijden vind je een bordje met ‘Duitse Militaire Begraafplaats’. De straat zelf heet Dodenveldstraat. Je komt op het einde aan een gebouw met bogen. Links is een infocentrum, en onder de bogen door kom je recht tegenover een bijzonder stenen beeld (gemaakt uit zwarte lavasteen) uit.

Duitse militaire begraafplaats in Lommel

Op de foto’s hierboven zie je de ‘inhoud’ van het standbeeld, een monumentale crypte. Jep, je kan er binnen! Links en rechts is een opening, en daarnaast is ook een trap naar boven. Wat je daar ziet, zie je op de foto linksboven.

Duitse militaire begraafplaats in Lommel

En dit zijn enkele foto’s van het kerkhof. Wow. Ik wist echt niet wat zeggen. Over een oppervlakte van 16 ha vind je de laatste rustplaats van 38.560 gesneuvelde Duitse soldaten uit de Tweede Wereldoorlog. Per twee soldaten is er meestal één kruisje. Enkele graven bevatten echter de resten van meerdere personen (max. 6), omdat DNA-onderzoek in die tijd nog niet bestond, en het in sommige gevallen dus moeilijk was om uit te maken bij wie bepaalde lichaamsdelen toebehoorden.

Aanvankelijk waren er 13.000 soldaten niet geïdentificeerd. Hiervan waren er in 2008 ongeveer 7.000 bekend geworden. Op dit moment zijn 6.221 gevallenen nog niet geïdentificeerd.

De soldaten zijn voor het overgrote deel afkomstig uit verzamelbegraafplaatsen te Hendrik-Kapelle, Fosse, Overrepen en Neuville-en-Condroz. Voorlopig waren ze daar door de Amerikaanse Gravendienst (U.S. Battle Monument Commission) begraven, om dan in 1946 en 1947 overgebracht te worden naar Lommel. Toen het terrein werd overgegeven aan de Belgische autoriteiten, werden ook andere op Belgisch grondgebied gesneuvelde Duitsers naar de begraafplaats gebracht.

Er liggen ook 542 soldaten uit de Eerste Wereldoorlog, afkomstig van een soldatenkerkhof in Leopoldsburg. Dat brengt het totaal op 39.102 gesneuvelden.

De soldaten die hier zijn begraven, sneuvelden in hoofdzaak tijdens:

  • de 18-daagse Veldtocht (10 mei – 28 mei 1940)
  • de 3 Slagen rond Aken (13 september – 10 december 1944)
  • Slag om het Hűrtgenwald (19 september 1944 – 10 februari 1945)
  • Slag bij Bruckenkopf (bruggenhoofd) Remagen (in de nacht van 7 op 8 maart 1945)
  • het Ardennenoffensief (16 december 1944 – 30 januari 1945)

Weetje:
– In 1993 werd er een Jeugdontmoetingshuis geopend, met als bedoeling om over de graven heen aan vrede en de Europese eenwording bij te dragen.

 Bronnen: folder toerisme Lommel

2 Comments to “LOMMEL | De Duitse Militaire Begraafplaats in Kattenbos”

Leave a Reply