Ruïne van het Prinsenkasteel in Grimbergen

Het Prinsenkasteel van Grimbergen. Ik kende het al een aantal maanden, maar vreesde dat het even ging duren alvorens ik het ooit met eigen ogen te zien zou krijgen. Nou, niets bleek minder waar. Tijdens ons weekendje in Meise, zijn we ook even naar Grimbergen gereden. Dat was toch maar 5 minuutjes met de auto!

Ruïne van het Prinsenkasteel in Grimbergen

Dit wordt een artikel met veel foto’s en relatief weinig tekst, u bent gewaarschuwd. De ruïne van het Prinsenkasteel ligt in het Prinsenbos in de gemeente Grimbergen. Vanaf de 14e eeuw was het de verblijfplaats van de Heren van Grimbergen. Van het hele prinselijke domein blijven enkel het park en de kasteelruïne over.

Ruïne van het Prinsenkasteel in Grimbergen

De voormalige slotgracht van het kasteel is nu een prachtige vijver, zoals je op de foto’s ziet.

Ruïne van het Prinsenkasteel in Grimbergen

In het begin van de 17e eeuw werd het waterkasteel vergroot en in 1757 in bezit van de familie de Mérode die er verbleef tot aan de Franse Revolutie.  Het werd daarna nog bewoond door anderen, maar bleef tot 1959 eigendom van de familie de Mérode. In dat jaar verkochten ze het kasteel en het omringende park aan de gemeente Grimbergen.

Ruïne van het Prinsenkasteel in Grimbergen

Tijdens de Tweede Wereldoorlog was het kasteel jammer genoeg in handen van de Duitsers en werd het gebruikt als munitiedepot. In september 1944 werd het door Duitsers in brand gestoken, zodat de oprukkende geallieerden de munitie niet te pakken zouden krijgen. Ondanks de hevige brand en de explosies bleven de donjon en een ronde hoektoren overeind. Gelukkig! Anders had ik deze mooie ruïne nooit kunnen zien.

Ruïne van het Prinsenkasteel in Grimbergen

In de kelder zou men indrukwekkende pijlers met wapenschilden van de familie van Bergen aantreffen. De familie van Bergen stamde af van de Berthouts, de Heren van Grimbergen.

Ruïne van het Prinsenkasteel in Grimbergen

Ik vind het kasteel echt indrukwekkend.

Ruïne van het Prinsenkasteel in Grimbergen

Adres: Prinsenstraat – 1850 GRIMBERGEN

Bronnen: Toerisme Vlaams-Brabant // Wikipedia

One Comment

Leave a Reply