STREEKPRODUCT | AACHENER PRINTEN UIT AKEN (D)

Bijna twee maanden geleden heb ik een bezoekje gebracht aan Aken in Duitsland. Leuk was het allesbehalve: superdruk (want: Kerstmarkt), regen (lees: iedereen met een paraplu), en daardoor amper wat kunnen bezichtigen. Gelukkig heb ik wel een streekproduct kunnen meenemen, uit een winkeltje waar we toevallig langskwamen. Ziehier, Aachener Printen (ja, zo heten de koekjes dus).

Goed, wat zegt de site printen.de? “Die Printe, ein Aachener Nationalgebäck, ist eine Art Honigkuchen. Der Ursprung ist wahrscheinlich im belgischen Dinant, der ersten Backstätte für das sogenannte Gebildbrot zu suchen”. Dat betekent zoveel als dat het een honingkoek is, die van oorsprong waarschijnlijk van Dinant komt (doet me eraan denken, ik heb ook nog een streekproduct uit Dinant liggen, al sinds oktober, woeps).

Streekproduct Aken - Aachener Printen

De koekjes bestaan er in verschillende maten en modellen. Er zijn echt kunstwerkjes bij. Ik koos voor een simpele optie, koekjes met het monogram van Keizer Karel. Zo kon ik mijn hele ‘testpanel’ ook eens laten proeven.

Streekproduct Aken - Aachener Printen

Dat betekent dat vijf mensen het koekje geprobeerd hebben. Niemand vond het echt fantastisch lekker, ik vond het zelfs zó ranzig. Ik weet nog niet wat ik met de rest ga doen, ik denk in thee gooien tot ze lekker plat worden (ze hebben een hele harde, kleverige structuur die pijn doet aan m’n tanden) en hopen dat ze zo beter worden. Ook de smaak is echt brrr. Volgens Wikipedia werden de koekjes vroeger met honing gemaakt, maar wordt er nu suikerbietensiroop gebruikt.

Streekproduct Aken - Aachener Printen

Maar goed, ieder heeft een andere smaak en ik ben vrij kieskeurig. Misschien vind jij de koekjes wel heerlijk, maar ik weet zeker dat ik er nooit nog koop. Ze zijn wel heel mooi om te zien, dus misschien moet ik ze laten liggen tot ze verstenen en als decoratie in huis gebruiken? Grapje he.

Heb jij je al eens aan Aachener Printen gewaagd?

 

One Comment

  1. Kathy Peeters

    Een goede verkoper geeft je een “gebruiksaanwijzing” mee om de koekjes terug zacht te maken
    Jammer dat je ze niet lekker vind hier is het een jaarlijkse kersttraditie.

    Reply

Leave a Reply