STREEKPRODUCT: ABDIJKAAS VAN AVERBODE | SCHERPENHEUVEL-ZICHEM

Oh, kaas. Ik ben er gek op. Elke stad die kaas tussen haar streekproducten heeft liggen, heeft sowieso een streepje voor. Ik heb nog nooit een slechte abdijkaas geprobeerd. In Limburg raad ik de abdijkaas van Ter Dolen aan, die is echt perfect. Vandaag kaas uit Averbode, deelgemeente van Scherpenheuvel-Zichem en bij velen misschien vooral bekend van Uitgeverij Averbode.

Abdijkaas uit Averbode (Scherpenheuvel-Zichem)

Weet je nog die Vlooybergtoren? Voor we hier stopten, hadden we Scherpenheuvel-Zichem een bezoekje gebracht. In Scherpenheuvel is de basiliek de trekpleister, maar op enkele kilometers vind je Averbode. Belangrijkste bezienswaardigheid hier? De abdij. Het winkeltje wat je hier vindt, trok meteen mijn aandacht. Hier verkopen ze boeken, maar ook streekproducten waaronder kaas en bier. Ik vond geen losse flesjes bier, dus dat heb ik laten staan. Ik vond wel heel wat (halve) kaasbollen, maar ik had geen zin een grote bol kaas. Toen ik beneden in de koelkast een plastieken doosje met voorgesneden blokjes zag, ging mijn hart sneller slaan. Het was het laatste doosje, dus dat moest gewoon mee. Het kostte rond de €3.

Abdijkaas uit Averbode (Scherpenheuvel-Zichem)

Op de weg naar huis, na het bezoekje aan de Vlooybergtoren, nam ik een blokje. Ja, ééntje maar. Het was moeilijk, maar ik kon het bij één houden. Wauw. Wat was dat lekkere kaas! Zo gelukkig ik werd van de smaak, zo ongelukkig werd Stefan van de geur. De kaas heeft best een sterke geur, maar goed, wat verwacht je als het doosje al even op de achterbank van de auto ligt en je het dan plots opent .. De geur is trouwens een pak sterker dan de smaak.  De wel-kaas-eters bij mij thuis keurden hem allemaal goed!

Ik wil nog wel een doosje. Of twee. Of een bol. Twee bollen.

One Comment

Leave a Reply