MET DE LIMBURGGIDS IN … GINGELOM

Na mijn bezoekje aan de Voerstreek afgelopen dinsdag, was het gisteren de beurt aan Gingelom. Gingelom is een gemeente die zich helemaal in het Zuiden van Limburg bevindt, en grenst aan Wallonië. Schandalig maar waar, Gingelom ligt misschien wel net onder Sint-Truiden – mijn thuisstad, toch ben ik er nooit echt geweest. Daar bracht ik gisteren met mijn zus Ashley én met mijn fiets verandering in.

Aan de hand van fietslus ‘Fietsen langs tumuli’, een lus van themakaart ‘Haspengouw: het rijke verleden’ uit de Fietsbox Limburg, en de Limburggids gingen we op zoek naar de meest indrukwekkende bezienswaardigheid van Gingelom: de tumulus. Een tumulus is een grafheuvel, en in Gingelom vind je er maar liefst zes, op amper 1,5 km van elkaar. Uniek in Vlaanderen!

Hoe komt het dat we deze tumuli (ook wel ‘tommen’ genoemd, streektaal voor ‘tombe’) in Haspengouw vinden? Haspengouw lag in het hart van de Civitas Tungrorum, een district van het Romeinse Rijk. Een honderdtal families had in deze regio het bestuur en de macht in handen, en bezaten één of meer landbouwbedrijven (villa’s). Deze mensen wilden zich graag onderscheiden de belangrijke families in andere districten. Ze gingen wel voor de Romeinse levensstijl, maar wilden ook graag iets van hun eigen cultuur houden. Daarom kozen ze er voor om begraven te worden onder een grafheuvel, in de buurt van hun villa. Deze heuvels kenden ze uit hun eigen streek, waar hun verre voorouders ook al heuvels boven hun graven aanlegden. In deze tumuli zijn ook heel wat oude voorwerpen teruggevonden. Mijn favoriet is het glazen flesje in de vorm van een druiventros.

De eerste grafheuvel op ons pad was de Avernassetom.

Avernassetom (Gingelom)

Avernassetom (Gingelom)

Enkele kilometers verder kwamen we aan de Drie Tommen.

Drie Tommen (Gingelom)

Narcissen op de Drie Tommen (Gingelom)

De Twee Tommen hebben we enkel vanop een afstand gezien. Ze liggen net naast de route, dus hier moet je even afwijken van de lus. Dat zal niet voor niets zijn, want het favoriete plekje van Gingelom ligt hier! Wil je ze zien, dan ga je bij knooppunt 510 even richting 511 in plaats van 181.

Natuurlijk zijn de tommen niet het enige moois dat Gingelom te bieden heeft. Het Kasteel van Gingelom bijvoorbeeld, ligt ook op de route. Ook passeer je enkele mooie kerken en heel veel prachtige landschappen.

Kasteel van Gingelom

Het Kasteel van Gingelom. Hier woonde Gingelom’s beroemdste inwoner: baron Surlet de Chokier

Fietsen langs tumuli (Gingelom)

Mijn zus enkele meters voorop en een prachtige horizon

Snyerskapel (Montenaken, Gingelom)

Snyerskapel in Montenaken

Onze rit was niet zonder slag of stoot. Veel heuvels (geen ideale combinatie met mijn conditie – of eerder: mijn gebrek aan conditie), mijn fiets die vijf keer platte band had, … Die vijfde keer was overigens fataal, mijn hele fietsband stuk en dus naar huis kunnen wandelen. De volgende keer huur ik een groene Fietsparadijs Limburg-fiets in plaats van mijn 14 jaar oude kan-elk-moment-uit-elkaar-vallen-fiets!

Fietsen langs tumuli (Gingelom)Wat een helling! De kleuren van deze foto zijn overigens wat anders dan de andere, jammer genoeg heb ik geen idee hoe dat komt. Foute lichtbalans?

Zelf interesse gekregen om deze route te fietsen? Hieronder vind je de knooppunten:
183 – 511 – 192 – 510 – 181 – 182 – 184 – 185 – 186 – 359 – 183

Geen zin om je eigen fiets mee te sleuren? In het station van Sint-Truiden vind je een fietsonthaal- en servicepunt. Als je hier een fiets huurt, kan je naar het centrum van Sint-Truiden fietsen en via knooppunten 135 en 134 naar 185 fietsen, en hier de lus beginnen.

Wil je meer fietslussen in Haspengouw? De kaart ‘Haspengouw: het rijke verleden’ koop je voor €3. In deze kaart vind je lussen in Sint-Truiden, Borgloon, Wellen, Tongeren en Riemst. Meer themakaarten? De Fietsbox Limburg bevat 9 themakaarten met 37 fietsroutes en kost €17,50.

Nog een laatste tip: als je gaat op zo’n warme dag als wij, vergeet dan geen zonnebrandcrème! Ik had er niet bij stilgestaan dat het zó warm ging worden en loop nu rond als een kreeft met een witte tanktop.

Bronnen informatie: Limburg Vakantiegids en informatieborden en -plaatjes ter plekke

2 Comments to “MET DE LIMBURGGIDS IN … GINGELOM”

Leave a Reply