HET DRIELANDENPUNT | VAALS (NL)

1993. Het was de eerste keer dat ik het Drielandenpunt in Vaals (Nederland) bezocht. Niet dat ik me er ook nog maar iets van kan herinneren, de foto’s van toen zeiden genoeg. Na wat opzoekwerk was ik er zeker van: hier moest ik nog eens naartoe. Ik vind het op één of andere manier ‘fascinerend’, dat punt waar Duitsland, Nederland en België samenkomen. Dat punt waar je in drie landen tegelijk kunt zijn. Toen ik dan ook nog eens de Flair vastkreeg, met een boekje met kasteelovernachtingen, waaronder enkele in Vaals, was ik verkocht. Hier moesten we naartoe!

Vaalserberg, Vaals (Nederland)

Na een énorme rit bergop – echt, de Vaalserberg is net geen 323 meter hoog – en een bezoekje aan de Wilhelminatoren, waren we op de top van de berg, ehm, heuvel beland. Er is heel wat te doen rond het drielandenpunt: een winkeltje, een doolhof, een 50 meter hoge toren (de Boudewijntoren), …. Allereerst stootten we op het hoogste punt van Nederland.

Drielandenpunt, Vaals (Nederland)

Dit hoogste punt bevindt zich op 323 meter hoogte.

Koning Boudewijntoren, Vaals (Nederland)

De 50 meter hoge Koning Boudewijntoren. Deze hebben we (nog) niet bezocht.

Drielandenpunt, Vaals (Nederland)

En het allerbelangrijkste: het Drielandenpunt zelf. Het meest achteraan ligt Duitsland (het grootste stuk van dit punt), links Nederland en rechts België. Ook de vlaggen van de drie landen zijn aanwezig. Geweldig, toch?

Ik vond dit een bijzondere ervaring. Meer drielandenpuntweetjes? China zou er maar liefst 16 hebben, meer dan eender welk land ter wereld. België heeft er drie: naast dit punt met Duitsland en Nederland is er ook nog het punt bij Ouren (België, Duitsland en Luxemburg) en het punt bij Aubange (België, Luxemburg en Frankrijk) (bron). In Europa zijn er tientallen, die vind je hier allemaal terug.

One Comment

Leave a Reply