TRAIN WORLD | SCHAARBEEK

Vorige week bracht ik – eindelijk – een bezoek aan Train World in Schaarbeek! Al sinds de opening in september wil ik hier heen, maar ik maakte er nooit tijd voor. Toen ik vorige week op de trein het station van Schaarbeek passeerde, dacht ik: morgen ga ik. Geen uitstel meer. En het was de moeite waard!

Ik ben een hele grote fan van treinen en spoorwegen (echt waar). Ik kan me uren bezighouden met oude treinen, spoorwegen en stations op te zoeken. Ik heb zelfs een map op Google waar ik enkele voormalige spoorlijnen op heb uitgetekend, samen met oude stations; de nog bestaande en de afgebroken gebouwen. Ik vind het geweldig.

Train World, Schaarbeek, Brussel

Dat dit museum me niet zou vervelen, wist ik dus al. Dat er zoveel te zien zou zijn, da’s wat anders. Ik verwachtte vooral oude en nieuwe treinen en bijhorende info, maar het was zóveel meer. Ik laat hier enkele foto’s zien die ik daar maakte. Let wel, dit is slechts een fractie van wat er te zien is!

Train World, Schaarbeek, Brussel

Bovenstaande foto is de eerste hal. De inkom betaal je in het station van Schaarbeek (het linkse deel van het stationsgebouw), en dan wandel je door naar het nieuw gebouwde, moderne gedeelte. De dag dat ik ging, was de oude lokettenzaal jammer genoeg uitzonderlijk gesloten. Verdorie.

Train World, Schaarbeek, Brussel

Allemaal klokken! In België lopen alle klokken gelijk dankzij de trein. Want om vroeger de handelsactiviteiten en het treinverkeer op elkaar af te stemmen, was het belangrijk om overal in België dezelfde tijd te hanteren.

Train World, Schaarbeek, Brussel

Allemaal stationsbordjes! Ik moet toegeven, van het merendeel van deze plaatsen heb ik nog nooit gehoord …

Train World, Schaarbeek, Brussel

Deze wolk was één van de mooiste effecten in het hele museum.

Train World, Schaarbeek, Brussel

Train World, Schaarbeek, Brussel

Binnenkant van één van de oude wagons.

Train World, Schaarbeek, Brussel

Een oude dienstregeling! Deze dateert van 29-05-1988, toen er van mij zelfs nog geen sprake was. Ik denk dat het de vertrekken van treinen in Brussel zijn. Linksboven spot ik de regeling van de trein naar Genk/Maastricht, mijn ‘vaste’ trein (er passeert geen andere in Sint-Truiden). Bijna 30 jaar later zijn de haltes – richting Genk alleszins – bijna niks veranderd. Alleen station Alken mis ik in het lijstje.Train World, Schaarbeek, Brussel

Binnenkant van één van de oude wagons.

Train World, Schaarbeek, Brussel

Ook heel leuk: deze miniatuurstad! Hier rijdt een treintje rond en wordt het donker en weer licht. Mooi én realistisch.

Train World, Schaarbeek, Brussel

Hier zie je het station van Schaarbeek. In het stuk links is de ingang van Train World.

Kort gezegd: Train World is een heel boeiende ervaring. Reken op ongeveer 1,5 u voor een bezoek. Ik ga zelf zeker nog eens teruggaan (sowieso al voor de oude lokettenzaal). Ik kijk er al naar uit!

INFORMATIE

Prijs: € 10; < 26 en > 65 jaar: € 7,50
Adres: Schaarbeek station, Prinses Elisabethplein 5, 1030 Brussel (Schaarbeek)
Online: website | Facebook

One Comment

  1. Rob

    Ik kende alleen het treinmuseum in NL en wist dat in Luik een museum van het OV was. Deze is nieuw voor me, maar wil ik zeker een keer gaan proberen. Leuke tip Tnx.

    Reply

Leave a Reply