BRITSE MILITAIRE BEGRAAFPLAATS | GEEL

In de Krokusvakantie zag ik dankzij de Go Unlimited Pass van NMBS het ideale moment om er nog eens op uit te trekken. Geel stond al zó lang op mijn lijstje, en daar heb ik eindelijk werk van gemaakt. Het laatste dat ik er verwachtte aan te treffen, was deze militaire begraafplaats.

Britse Militaire Begraafplaats in Geel

Waarom Geel? Tijdens het Geallieerde Bevrijdingsoffensief van 1944 werd er in de omgeving van Geel zwaar gevochten, toen men in september poogde het Albertkanaal en het Kanaal Maas-Schelde over te steken. Een oversteek die nodig was voor de bevrijding van Nederland.

De doden werden voorlopig begraven in een weide nabij het centrum van Geel of op de burgerlijke begraafplaats van Sint-Dimpna. Toen de oorlog voorbij was, werden de lichamen verplaatst naar deze Britse Militaire Begraafplaats, waar nu 399 Britten en een Canadees begraven liggen.

Britse Militaire Begraafplaats in Geel

De begraafplaats is ontworpen door Philip Hepworth. De gebouwtjes vooraan zijn met classistische elementen in witte natuursteen afgewerkt, het Cross of Sacrifice staat centraal tussen de symmetrisch aangelegde perkjes. In 2009 werd deze plaats definitief beschermd als monument.

Britse Militaire Begraafplaats in Geel

Ik vind het een heel mooie begraafplaats. Ook bijzonder om hier zo eentje tegen te komen. Ik denk bij militaire begraafplaatsen al gauw aan Ieper en West-Vlaanderen algemeen. Boeiend om opnieuw te zien dat ook aan de oostelijke kant van het land een oorlogsverhaal hangt. Dat zag ik ook al terug op de militaire begraafplaats in Lommel, maar blijft altijd even interessant.

Bronnen tekst: geel.be, Inventaris Onroerend Erfgoed

INFORMATIE

Adres: Tweeboomkes, 2440 GEEL
Openbaar vervoer: halte Geel Molsesteenweg ligt op 500 meter van de militaire begraafplaats. Lijnen 15c Leopoldsburg – Geel, 84 Hamont – Geel en 299 Hasselt – Geel stoppen aan deze halte. De busrit Geel Station > Geel Molsesteenweg duurt 8 minuten.
Prijs: gratis
Online: stad Geel

Leave a Reply