‘HET VERVAL’ – TOM HERCK | SINT-TRUIDEN

Het moet ergens in juni 2015 geweest zijn, toen ik voor het eerst van het kaartenhuisje van Truiens kunstenaar Tom Herck hoorde. Ik ken zijn naam al sinds hij in 2013 de voormalige Quick in Sint-Truiden ombouwde tot een kerk (’15 Minutes Of Fame’, het verhaal lees je hier). Toen ik las dat hij een reuze kaartenhuisje ging maken, was ik zó enthousiast. Ik hou van zijn stijl, en dit kon niet anders dan fantastisch worden.

Het Verval - Tom Herck - Sint-Truiden

Ergens eind maart passeerden we de site toevallig, en zag ik dat het er al bijna stond. ‘Wauw! Kijk!’ waren de enige woorden die ik kon uitbrengen. Een paar dagen daarna ging ik joggen en besloot ik tot daar te lopen. Het kunstwerk was toen nog niet officieel geopend, maar ik heb toen wel al wat foto’s gemaakt.

‘The Decline’ by @tom_herck.

Een foto die door nickymorren is geplaatst op

Goed, genoeg blabla, over naar het kunstwerk en haar verhaal. ‘Het Verval’ is een kunstwerk van 10 meter hoog, 6 meter breed en een gewicht van 63.000 kg (!). Het bestaat uit 9 betonnen speelkaarten, waarop, in plaats van de figuren die we kennen van de speelkaarten, historische figuren, wereldleiders en dictators afgebeeld staan. Het kaartenhuis vormt zo een metafoor voor de fragiele constructie van verschillende politieke, filosofische en religieuze mens- en wereldbeelden. Deze en nog meer boeiende info vind je op het infobord bij het kunstwerk en in het boekje dat ik ontving toen ik de expo ging bekijken in Museum De Mindere.

Het Verval - Tom Herck - Sint-Truiden

Hier hingen alle kaarten op, en stond er een miniversie van het kunstwerk. Ah, zo schattig. Verder waren er onder andere nog krantenknipsels en ander werk van hem te vinden. Dat ga ik niet allemaal laten zien, daarvoor kan je terecht in Museum De Mindere, nog tot 8 mei!

Het Verval - Tom Herck - Sint-Truiden

Tom Herck

Het Verval - Tom Herck - Sint-Truiden

INFORMATIE

Adres kunstwerk: Speelhoflaan, 3800 Sint-Truiden
Adres Museum De Mindere: Capucienessenstraat 1, 3800 Sint-Truiden
Prijs museum: gratis
Online: website Tom Herck | website museum

One Comment to “‘HET VERVAL’ – TOM HERCK | SINT-TRUIDEN”

Leave a Reply