DE MERGELGROTTEN IN KANNE | RIEMST

Kanne, een deelgemeente van Riemst, laat een compleet andere kant van Limburg zien. Wie aan Kanne denkt, denkt al snel aan mergel. Je vindt hier de mergelgrotten, een doolhof van maar liefst 300 km, ontstaan door de ontginning van mergelblokken.

Wij brachten in september vorig jaar een bezoekje aan deze bijzondere plek. Elke zaterdag en zondag (en in de zomervakantie elke dag) kan je om 13:30 genieten van een rondleiding met gids en Grottenbier. We zagen muurschilderingen met prehistorische dieren, teksten in Oudnederlands, fossielen en blokwerkersmateriaal. Het is zó indrukwekkend om te zien hoe deze mensen met de materialen uit hun tijd al het werk in de grotten verricht hebben. Ondenkbaar!

De Mergelgrotten in Kanne, Riemst

In de grotten worden ook champignons gekweekt. Meer zelfs, de mergelgrotten van Kanne zijn de enige nog actieve ondergrondse kwekerij. Er is ook een bakker die zijn vlaaien laat rijpen in de mergelgrot. Je vind er zelfs een prachtige feestzaal!

De Mergelgrotten in Kanne, Riemst

De Mergelgrotten in Kanne, Riemst

De Mergelgrotten in Kanne, Riemst

De Mergelgrotten in Kanne, Riemst

Kanne heeft nog zoooo veel meer te bieden. Het is er echt prachtig. Plus: je bent zo in Maastricht of aan het fort van Eben-Emael. Ook het mooie Voeren is vlakbij. En er is een hotel in de buurt met als naam In Kanne & Kruike. Komaan, hoe goe gevonden is dat?

Mergelgrotten van Kanne: Avergat 14, 3770 Riemst (Kanne)
Rondleiding: zaterdag en zondag om 13:30; juli en augustus: elke dag om 13:30
Prijs: € 5,50 (incl. proeven van Grottenbier of frisdrank); < 10 jaar: € 3 (excl. consumptie)
Online: website Grotten van Kanne, website RiemstFacebook

Bronnen: boek ‘Erfgoedbibliotheek van de Belgische gemeenten: Limburg’ (2009); website Grotten van Kanne vzw

 

Leave a Reply