SUIKERMUSEUM | TIENEN

Het Suikermuseum in Tienen is zo’n plek die ik al wilde bezoeken sinds ik begon met Nicky’s City Guide, in 2013. Om één of andere reden kwam het er jammer genoeg nooit van, en dat terwijl Tienen toch niet zo ver van Sint-Truiden ligt. Begin deze maand haalde ik Stefan over om samen eens naar Tienen te gaan. Op een zondag dan nog, om te lunchen bij ToThai en het Suikermuseum te bezoeken!

Dit is een post van weinig woorden, want de ervaring kan je uiteindelijk best gewoon zelf gaan meemaken. Ik was wel aangenaam verrast: wat een mooi museum! Je bezoekt verschillende verdiepingen en leert overal zoveel bij. Je krijgt een audiogids mee die aan de hand van sensoren weet in welke kamer je bent en dus de juiste stukjes vertelt. Heel leuk! Bekijk hieronder 11 van mijn favoriete dingen in het Suikermuseum.

Suikermuseum in Tienen

Kraambedjes? Jep, hier liggen bietjes in bedjes (hehe). Schattig, he? In het eerste bedje ligt “een suikerbiet in zijn puberteitsfase. Binnengebracht wegens te dunne wortel, wat in de beste families kan voorkomen. Momenteel is de wortel goed bijgekomen en mag de patiënt morgen terug naar zijn veld.” Dat staat er op het bordje eronder te lezen. Zo heeft elk bordje (en bijhorende ‘patiënt’) iets interessants te vertellen.

Suikermuseum in Tienen

In diezelfde ruimte zie je hoe het suikergehalte in suikerbieten geëvolueerd is door de jaren heen. Wauw!

Suikermuseum in Tienen

Mijn favoriete stukje in het museum. Doosjes suiker op de band.

Suikermuseum in Tienen

Suiker, suiker, suiker … Ben ik de enige bij wie het water al in de mond loopt bij het zien van deze foto? Ja? Oké dan, niets gezegd. *kwijlt verder*

Suikermuseum in Tienen

Één van de vele interessante grafieken. Deze leerde me bijvoorbeeld dat ik beter naar Denemarken verhuis, haha.

Suikermuseum in Tienen

Dit vond ik zo’n mooie zaal! Honinggraten en een reuze deegrol! Aan de andere kant staat ook nog een grote spiegel, ideaal voor een leuke foto te maken als herinnering.

Suikermuseum in Tienen

Koekjestijd! Het is niet heel duidelijk, maar op deze koekjes staan allemaal titels van nummers met suiker of andere zoetigheden in de naam. Iedereen kent vast wel Dance Of The Sugar Plum Fairy van Tchaikovsky. Neen? Google het maar eens, als je het nummer hoort, herken je het vast wel.

Suikermuseum in Tienen

TAART! Naar deze neptaarten keek ik stiekem het meeste uit. Ik had ze al eens ergens op een foto gezien, en wou ze zo graag in het echt zien. Om op te eten, toch?

Suikermuseum in Tienen

TAART! Aan het raampje zie je theekopjes en theepotten ronddraaien, zo mooi.

Suikermuseum in Tienen

Naast twee hometrainers, een reuzetong en heel wat boeiende informatie, stond hier ook nog een spiegel die je, ahum, breder maakte. Geen mooi zicht …

Suikermuseum in Tienen

Ahhh, zoveel suiker, daar moest ik toch even van proeven … Jammer, de grote suikerklontjes in het begin van het museum zijn fake!

In het winkeltje waar het bezoek eindigt kocht Stefan nog wat streekbieren en ik een Belgian Heritage munt. Die verzamel ik al jaren, en het was toch al even geleden dat ik nog eentje kon toevoegen aan mijn verzameling.

Het bezoek kostte ons € 2 per persoon, een speciale eindejaarsactie, dus extra mooi meegenomen. Ga zeker dit jaar nog een kijkje nemen als je kunt!

INFORMATIE SUIKERMUSEUM

Prijs: momenteel € 2 per persoon. Voor actuele prijzen, zie website Toerisme Tienen.
Adres: Grote Markt 6, 3300 Tienen
Online: Toerisme Tienen

One Comment

Leave a Reply