
Ik hou van wandelen, zeker in de natuur. Het maakt me rustig, ik kan m’n hoofd leegmaken, ik ben in beweging, … Ik vind het fantastisch. De Lommelse Sahara stond dan ook al lang hoog op mijn lijstje. Ik bedoel, een woestijn in Limburg? Dat moet ik gezien hebben!
Er zijn drie mogelijke wandelingen: de blauwe (2,9 km), de oranje (5,9 km) en de rode (12 km). Wij gingen voor de tussenmaat: 5,9 km.
De wandeling begint aan De Soeverein, waar je ook je auto kunt achterlaten, of zelfs met de bus kunt geraken. Eerst zie je vooral bossen, met in ons geval veel dennenappels op de grond, en veel schaduw, wat echt wel welkom was op die dag (het was snìkheet).
Zoals je ziet, eerst vooral bosrijk gebied, met vele smalle bomen. En dan begin je te merken dat het zand eraan komt:
En voor je het weet, sta je op een ‘strand’, of beter, een woestijn. Toen wij er waren was het er heerlijk rustig, slechts enkele mensen die aan het water lagen.
Na al het zand ga je weer even een beetje de bossen in.
Hierboven zie je een ‘vernietigingsput’, waar vroeger springstoffen die vernietigd moesten worden tot ontploffing werden gebracht, en waar springstoffen die men vroeger in de steenkoolmijnen gebruikte getest werden. Jammer genoeg verpest door graffiti. Naast deze put zijn er nog enkele boeiende historische dingen terug te vinden op deze wandeling.
En toen kwamen we het zand weer even tegen. Hier was het nog rustiger, meer ‘natuur’-achtig en minder ‘strand’-achtig, als je begrijpt wat ik hiermee wil zeggen.
En daar was de uitkijktoren! Deze krijgt nog een aparte blogpost, omdat er best wel wat over te vertellen valt (en in het echt staat hij niet zo scheef – denk ik. Mijn fotografieskills zijn nog in ontwikkeling).
Na het beklimmen van 144 treden krijg je een prachtig zicht over de vele bossen:
En toen kwamen we aan bij de langste voetgangersbrug van Limburg, met een lengte van maar liefst 88 meter!
Op een gegeven moment moesten we een stuk langs de straat wandelen, maar deze prachtige, kleurrijke bloemen maakten dat goed.
Misschien ook wel leuk om te weten: hoe is dit gebied hier gekomen? Bijna honderd jaar geleden is de plas ontstaan door zandwinning van de vroegere zinkfabriek. De uitwaseming zorgde ervoor dat al het groen verdween. Niet zo’n charmante historie dus. Om ervoor te zorgen dat er niet nog meer groen aan moest geloven, werd na de Tweede Wereldoorlog naaldbebossing aangelegd, en werd complete verzanding voorkomen met behulp van hagen van sprokkelhout.¹ En zo komen we bij de Sahara zoals we deze nu kennen. Een uniek plekje in Limburg, en als je het mij vraagt, zelfs in heel België.
Nog een leuke tip: je kan bij De Soeverein ook hangmatten lenen, en dit tussen 15 maart en 15 oktober. Ideaal voor een heerlijk relax-dagje in de Sahara.
INFORMATIE
Bezocht op: 07/07/2017
Online: Bosland.be | Toerisme Lommel
Adres: Sportveldenstraat 10, 3920 Lommel
Bronnen: ¹ Wikipedia
Pingback: UITKIJKTOREN IN DE SAHARA | LOMMEL | Nicky's City Guide
Pingback: 10 X DE MEEST GELEZEN POSTS VAN 2018 – Nicky's City Guide