DIT ZIJN WIJ – 44 HELMEN | HALEN

100 jaar geleden was het oorlog in Europa. Provincie Limburg herdenkt dit met 44 betonnen Stahlhelmen, eentje voor elke gemeente. Waarom? Omdat deze symbool staan voor de Duitse bezetting in Limburg. De helmen wegen 2 ton per stuk, en stonden eerst onbeschilderd in C-Mine in Genk. Ze hebben dan de hele provincie rondgereisd, zijn in elke gemeente versierd, en staan sinds juni 2015 op hun vaste stek in Halen. Op deze locatie vond destijds (12 augustus 1914) ook de Slag der Zilveren Helmen plaats.

44 betonnen helmen

Je vindt de helmen langs de Betserbaan, op een dik kwartier wandelen vanuit het centrum (1,5 km). Ik bezocht ze na de 10.000 stappen wandeling. Deze eindige in het centrum, en daarna ben ik verder richting de helmen gewandeld. Het was even zoeken (je loopt basically enkel door velden, velden en nog eens velden) maar op een gegeven moment zie je een sobere, grijze Stahlhelm opduiken in het landschap. Daar moest het wel zijn.

44 betonnen helmen

Je gaat enkele trappen omhoog en wandelt door een poortje met het herkenbare Limburg 1914-1918 logo op. Je krijgt dan meteen een mooi overzicht over de helmen.

IMG_4346

Mooi, rustgevend. Dat vond ik ervan. Het was een hele warme dag, en ik was hier alleen. Dat laatste was heel aangenaam, want dit is echt een plek om even bij stil te staan. Niet alleen vanwege de helmen, maar ook vanwege de Slag der Zilveren Helmen. Je kan het je amper voorstellen wat er zich hier een honderdtal jaar geleden heeft afgespeeld.

44 betonnen helmen Halen

De eerste die me opviel, was die van Hoeselt, welke bestaat uit groene blaadjes en doornen. De doornen staan voor de strijd, de frisse, groene blaadjes voor de hoop en heropleving. De ‘doornkappers’ is ook de bijnaam die mensen uit Hoeselt krijgen.

44 betonnen helmen

Het exemplaar van Lanaken vond ik ook een bijzondere. Hond en paard trekken aan een draad die doet denken aan de elektrische grensversperring die indertijd door de Duitsers tussen België en Nederland werd opgetrokken.

IMG_4358

Die van Kinrooi viel me ook snel op, door de kleuren. De helm laat de dodendraad zien, waarmee Kinrooi in de Eerste Wereldoorlog hermetisch werd afgesloten. 2000 volt hoogspanning moest ervoor zorgen dat de Belgen niet naar Nederland konden. Je kan trouwens een reconstructie van de dodendraad bekijken in Molenbeersel, een deelgemeente van Kinrooi. Je vindt hem op de kruising van de Vlasbrei (België) en de Uffelsestraat (Nederland).

Ook de andere helmen waren allemaal heel boeiend om te zien, met elk een eigen verhaal. Hier kan je alle helmen en het bijhorende verhaal terugvinden.

Wat is nu de volgende stap? De natuur de helmen laten overnemen. Zodat ze definitief opgaan in het landschap. Ik ben enorm benieuwd hoe deze plek er over een aantal jaren gaat uitzien. Als mijn blog over pakweg 10 jaar nog bestaat, zal ik er zeker iets over schrijven, wacht maar!

INFORMATIE

Bezocht op: 18 juli 2018
Online: Limburg 1914-1918
Prijs: gratis
Adres: Betserbaan 97, 3545 Halen

Leave a Reply