ST-MICHIELS EN ST-GOEDEKATHEDRAAL | BRUSSEL

De Sint Michiels en Sint Goedelekathedraal (een hele mond vol) is een kerk in Brussel, vlakbij het Centraal Station en het Warandepark. Het is de hoofdkerk van het aartsbisdom Mechelen-Brussel.

In de 9e eeuw stond hier waarschijnlijk een kapel toegewijd aan Sint Michiel. In de 11e eeuw werd er een Romaanse kerk gebouwd en tot kapittelkerk verheven. Een kapittelkerk is een kerk waaraan een kapittel van seculiere kanunniken verbonden is (Wikipedia). Na het overbrengen van de relikwieën van Sint Goedele werd de naam van de kerk ‘collegiale kerk van Sint Michiel en Sint Goedele. In februari 1962 kreeg ze de rang van kathedraal en sindsdien is het de zetel van de aartsbisschop van Mechelen-Brussel, samen met de Sint-Romboutskathedraal in Mechelen. Meer over de historie van de kerk vind je op Cathedralis Bruxellensis.

De bouw van deze kerk nam ongeveer 300 jaar in beslag. Men begon eraan in de 13e eeuw, onder leiding van Hendrik I van Brabant. Ze is gebouwd met gobertangesteen uit de steengroeven van Dilbeek.

In deze kerk hebben al heel wat gebeurtenissen plaatsgevonden. Enkele van de meest recente zijn het huwelijk van prins Albert en prinses Paola (1959), het huwelijk van koning Boudewijn en koningin Fabiola (1960), een bezoek van paus Johannes Paulus II (1995), de uitvaartdienst van koningin Fabiola (2014), …

INFORMATIE

Bezocht op: 22 juni 2017
Prijs: gratis
Adres: Sinter-Goedeleplein, 1000 Brussel

Bronnen: Cathedralis Bruxellensis, Wikipedia

Leave a Reply