7X DOEN IN LYON, FRANKRIJK

Op amper 3u44m treinen van Brussel-Zuid ligt Lyon, een stad in het zuidoosten van Frankrijk. Het is de ideale locatie voor een lang weekend weg of als tussenstop om nadien verder te reizen richting Zwitserland of Italië. Voor ons was het een tussenstop op weg naar Zwitserland én ik vierde er mijn verjaardag. Er is heel wat te zien en te doen, en ik som hier zeven dingen op die wij deden en ik de moeite vond.

Jardin Botanique

Deze botanische tuin ligt in het Parc de la Tête d’Or, een groene oase aan de rand van Lyon. Er is een rozentuin, een alpentuin, verschillende serres, … Veel rozen waren er uiteraard niet toen wij er waren, maar onder andere de serres zijn absoluut een bezoek waard.

Metrostation Croix Paquet

Als liefhebber van alles wat met spoorwegen te maken heeft wilde ik heel graag het metrostation Croix Paquet zien op lijn C. Dit is geen standaard metrostation, maar één van de steilste, misschien wel het steilst. Jammer genoeg vind ik geen duidelijke informatie of dit al dan niet het steilste station ter wereld is. Het station maakte vroeger deel uit van de Funiculaire de Croix-Paquet, maar deze kabelspoorweg werd in 1972 gesloten en gedurende twee jaar omgebouwd tot tandradspoorweg. Terwijl je hier op de metro wacht hou je je bagage best héél goed vast!

Musée Lumiere

Dit filmmuseum bevindt zich op de plek waar vroeger de Lumièrefabriek stond. Het is te zeggen, het museum huisvest in de villa waar de familie Lumière vroeger woonde. De fabrieksgebouwen zijn weg, maar de statige villa is nog steeds aanwezig. De allereerste film is op dit domein opgenomen: La Sortie de l’usine Lumière à Lyon.

Eten bij Pates & Ravioli

Op m’n verjaardag wilde ik pasta eten, want pasta is life. Ik vond op Google een zaakje met maar liefst 4,9 sterren van meer dan 200 mensen, en de reviews waren allemaal ontzettend positief. Het zaakje is heel klein (lees: er is letterlijk plek voor 10 mensen) maar de bediening is heel vriendelijk, alles is vers gemaakt, en je kan er zelfs verse pasta, sauzen en kaas kopen. Ik probeerde hier de Linguini crème de chèvre, met gedroogde gele kerstomaatjes, honing en oregano. Heerlijk!

Notre-Dame de Fourvière

Deze basiliek ligt op de Fourvière-heuvel en kijkt dus uit op de stad. Je kan naar omhoog wandelen, maar leuker is om de funiculaire te nemen (there’s fun in funicular!) naar station Fourvière. Zodra je buitenwandelt, zie je de basiliek. Een bezoek is gratis en stelt zeker niet teleur. Die gewelven! Die kleuren! Ja, een must do dus. Ook het uitzicht buiten over de stad is de moeite waard.

Lugdunum Théâtres Romains de Lyon

In Lyon zijn er nog een aantal resten van de Romeinse tijd te vinden. Dit was het laatste wat ik hier verwacht had (ik moet er wel even bijzeggen dat ik nooit een held ben geweest in geschiedenis). Je kan er het museum bezoeken, wat heel mooi is verwerkt in de omgeving, en wandelen in het Antiek theater en het nevenliggend Odeion van Lugdunum.

Eten bij Brasserie Georges

Misschien wel de grootste brasserie die ik ooit gezien heb, en met een Google score van 4,4 van meer dan 19.000 mensen wilde ik het graag een kans geven. De zaak bestaat al bijna 200 jaar (!) en je eet hier in een gigantische art deco eetzaal. Er is ruime keuze uit Franse gerechten en ze hebben zelfs hun eigen bier. Ik heb hier enorm genoten van de Ravioles du Dauphiné, een regionale specialiteit. Meer weten? Check hier de website.

Heb jij al eens een bezoek gebracht aan Lyon? Wat is jouw ultieme must do hier?

Leave a Reply