Glas Atelier Grégory Moulin | Deinze

Begin februari was ik jarig en mocht ik 32 kaarsjes uitblazen. Om het te vieren, had mijn zus Darcy maanden op voorhand al een tripje gepland. Waar naartoe? Dat hield ze al die tijd geheim – een mirakel dat ze hierin geslaagd is. We vertrokken op woensdagvoormiddag richting Oost-Vlaanderen en eindigen na een bezoekje aan een snelweg-Burger King in Deinze. Gent? Nee, Deinze. (ik kan niet de enige zijn die bij Deinze meteen aan de Weba denkt). 

We parkeerden langs het kerkhof, een gratis parking. Van daaruit wandelden we naar Farmfabriek. Nu was ik nog geen stap verder. Een ontzettend vriendelijke man verwees ons naar de eerste verdieping, naar het atelier waar we onze namiddag zouden doorbrengen. Toen we eenmaal binnenstapten kwam ik er, na enkele hints van m’n zus, achter wat we gingen doen: een pannenkoekenplantje maken uit glas! 

Niet lang na ons kwam Grégory Moulin, de eigenaar van het glasatelier, binnen. Hij zou ons een hele namiddag bezighouden met de creatie van het pannenkoekenplantje. Ik was zo ontzettend excited

We begonnen met te leren hoe je glas snijdt, met een glassnijder met olie. Even oefenen, maar je bent er snel mee weg. Nadien mochten we tussen alle kleuren van de regenboog stukjes glas uitkiezen waaruit we onze blaadjes gingen snijden. Ik ging grotendeels voor verschillende tinten groen, een stukje paars en een transparant stukje glas waarvan de structuur me ontzettend aantrok. 

Braaf en geïnteresseerd luisteren naar de uitleg.
Mijn blaadjes na het uitsnijden.

Na het snijden was het tijd om de blaadjes bij te vijlen. Ik heb geen idee of dit de juiste term is, maar je snapt ‘t wel. We hielden de stukjes glas tegen een speciaal toestel om ze mooi glad te maken. 

Darcy zeer geconcentreerd aan het vijlen.

De gladgemaakte stukjes werden nadien door Grégory netjes in twee gebroken en mochten we daarna voorzien van koperfolie tape. Als we daarmee klaar waren, was het tijd om ze in te vetten en te solderen! Dat vond ik het spannendst, ik had al 20 jaar (god, ik voel me oud) geen soldeerbout meer in m’n handen gehad. 

Het stukje plakband was om de stukjes bij elkaar te houden toen we het eerste soldeerpuntje gingen zetten.
Zo blij met mijn blaadjes!
Opperste concentratie tijdens het solderen

Na de blaadjes te solderen en te voorzien van een steeltje waren we bijna klaar! Nog even de blaadjes wat poetsen, en dan kregen we allemaal een bloempotje en zand om ons plantje mooi te schikken. 

Ik ben zo blij met het resultaat en het staat nu op m’n salontafeltje. Ik word spontaan blij van ernaar te kijken. Je kan een afgewerkt plantje kopen op de webshop voor €115,00, maar zelf eentje maken is natuurlijk zoveel leuker! De workshop kost €87,50 per persoon en is elke euro waard. Een hele namiddag ben je bezig met de creatie van je plantje, van het uitkiezen van het glas van de blaadjes tot het afgewerkte plantje poetsen en netjes in een bloempotje zetten. Naast een plantje biedt hij nog heel wat andere workshops aan. Ze zijn snel volzet, dus neem zeker eens een kijkje op de website van Grégory Moulin!

Leave a Reply